La varsta de 22 de ani cand alti tineri sunt in floarea varstei si isi doresc sa se distreze, sa iasa prin cluburi si sa aiba alte activitati, Vanessa Youness Amal se specializa in chirurgie reconstructiva posttraumatica.
In aceasta perioada a vietii, a primit insa o veste cumplita, si anume ca a fost diagnosticata cu scleroza multipla, iar de aici viata ei s-a schimbat radical.
Scleroza multipla este o afectiune neurologica cronica. Aceasta, afecteaza sistemul nervos central, care este format din creier si maduva spinarii. In sistemul nervos central (SNC), fibrele nervoase care mai sunt numite si axoni, sunt protejate de un strat gras de izolatie numit mielina. Mielina permite ca semnalele nervoase sa calatoreasca corect.
In scleroza multipla, celulele imune hiperactive provoaca inflamatii, care ii sunt danuatoare mielinei. Acestea duc la pierderea mielinei, proces numit demielinizare; si la un anumit grad de deteriorare axonala. Oriunde este distrusa mielina, se va forma o zona deteriorata de materie alba cunoscuta sub numele de leziune (sau placa).
De-a lungul timpului, tesutul cicatricial intarit se dezvolta la locul leziunii. Tesutul cicatricial intarit, sau scleroza, se poate dezvolta pe mai multe zone de-a lungul sistemului central, de unde provine si denumirea de scleroza multipla. Cicatricile perturba transmiterea semnalelor nervoase care comunica o actiune dorita din creier, prin maduva spinarii, catre diverse parti ale corpului.
Exista o credinta raspandita in randul medicilor si cercetatorilor ca nu exista o cauza unica a SM. In schimb, se crede ca SM este rezultatul unei combinatii de mai multi factori diferiti. O cantitate imensa de cercetari se face pentru a afla ce rol joaca acesti factori diferiti si cat de mare ar putea fi efectul lor.
Probabil va intrebati in aceste conditii, care este tratamentul sclerozei multiple, insa aici vine socul si mai mare. In medicina nu exista un tratament recunoscut pentru aceasta boala.
In aceste conditii, pentru orice persoana vestea ca sufera de o boala incurabila ar provoca un soc emotional foarte puternic. Cand insa, boala nu are leac, socul este si mai mare, iar durerea din suflet este de nedescris.
Vanessa Youness Amal insa, nu ar dorit sa se lase rapusa de boala, si a infruntat scleroza multipla ca o eroina, ceea ce si este de fapt. Alaturi de renumitul doctor Stefan Stangaciu, cel care i-a promis ca nu va ajunge niciodata in caruciorul cu rotile, a inceput un tratament de vindecare.
Vanessa Youness a respectat pas cu pas protocolul de tratament al doctorului Stangaciu, si in cele din urma a reusit imposibilul: s-a vindecat de o boala incurabila.
Apoi, pentru ca oamenii cu suflet mare se gandesc si la aproapele lor, a inceput diferite proiecte pentru a ajuta si alti bolnavi de SM si nu numai, sa se vindece, iar Clinica Youness este doar un exemplu. Fundatia Youness este al doilea exemplu.
A scris si o carte intitulata „Tratamentul pas cu pas al Sclerozei Multiple prin ApiFitoTerapie”, alaturi de medicul Stefan Stangaciu, cel care a reusit sa o salveze. Cartea a fost lansata la 11 ani distanta din momentul in care Vanessa Youness Amal a fost diagnosticata cu aceasta boala grava.