O folie profesionala solarii are multe proprietati utile care ajuta la acoperirea legumelor. Costul redus, dimensiunea mare a acesteia, usurinta de atasare si o buna transmisie a luminii sunt proprietati care au ajutat la extinderea utilizarii sale, astfel incat astazi este foarte raspandita in intreaga lume.
De la inceputul anilor 1960, folia de solarii a fost folosita pentru a acoperi legumele. Aceasta avea rame din lemn, dar cu timpul s-au facut multe imbunatatiri. Foliile timpurii nu aveau durabilitate si trebuiau inlocuite anual. Nu au rezistat la abraziunea structurii si a intemperiilor. De asemenea, au avut o viata scurta din cauza deteriorarii cauzate de razelor ultraviolete ale soarelui.
Majoritatea foliilor pentru solarii sunt fabricate ca o coextrudare a trei straturi cu diferiti polimeri si aditivi. Fiecare dintre ele contribuie la calitatea acesteia si ii imbunatateste performanta. Mai departe poti descoperi cateva dintre caracteristicile de care ai nevoie pentru un solar bine pus la punct.
Durata de viata a foliei de polietilena este cu siguranta prima caracteristica de luat in considerare. Aceasta este limitata din cauza proceselor de degradare cauzate de lumina soarelui si de caldura. Copolimerul de polietilena este un material ieftin, dar chiar daca nu este scump, este bun doar pentru un singur sezon, motiv pentru care este folosit pentru serele/solariile sezoniere. Daca alegi o folie din acest material, in fiecare an trebuie sa cumperi o folie noua pentru solarul tau.
Se stie ca folia de polietilena copolimerica are o durata de viata de 6-7 ani. Folia de polietilena multistrat are o garantie de cel putin 4 ani si o durata de viata de cel putin 6-7 ani. Tinand cont de aceste detalii, este firesc ca folia de polietilena multistrat pentru solarii si sere sa fie mai scumpa decat folia de polietilena copolimerica.
Folia utilizata pentru a crea solarii poate avea grosimi diferite, variind intre 100 si 200 de microni. Foliile care au o grosime de 150 pana la 200 de microni sunt folosite pentru solarii permanente, nu pentru cele sezoniere. Folia de 200 de microni este bine adaptata la conditiile climatice din tara noastra.
Folia transparenta este cea mai potrivita si cea mai des achizitionata pentru a obtine lumina maxima pentru culturile mici si pentru a creste astfel productivitatea culturilor. Deoarece folia este transparenta, este potrivita in special in zonele cu un nivel scazut de lumina, dar este utila si pentru serele modulare ultramoderne.
Urmatorul pas este atasarea foliei. Indiferent de tipul de folie, se poate folosi un set de profile simple sau duble, galvanizate sau din aluminiu. Folia care este simplu tri-laminata poate fi, de asemenea, fixata cu cleme si un set de profile de aluminiu cu sarma.
Profilul din aluminiu poate fi fixat in timp ce folia tri-laminata dublu umflata este fixata cu un set de profil din PVC.
Este important sa se utilizeze aditivi anticondensare atunci cand se trateaza pelicula, pentru a preveni formarea picaturilor de apa, deoarece acestea au un efect negativ asupra plantelor. De asemenea, acest tratament al peliculei mentine plantele mai bine iluminate si reduce coeficientul de transmisie a luminii.
De ce plantele au nevoie de soare si cum il utilizeaza?
Plantele se bazeaza pe energia din lumina soarelui pentru a produce nutrientii de care au nevoie. Dar uneori ele absorb mai multa energie decat pot folosi, iar acest exces poate deteriora proteinele critice. Pentru a se proteja, ei convertesc excesul de energie in caldura si o trimit inapoi. In anumite conditii, ei pot respinge pana la 70% din toata energia solara pe care o absorb.
„Daca plantele nu ar risipi atat de mult din energia soarelui in mod inutil, ar putea produce mai multa biomasa”, spune Gabriela S. Schlau-Cohen , profesor asistent de chimie pentru dezvoltarea carierei Cabot. Intr-adevar, oamenii de stiinta estimeaza ca algele ar putea creste cu pana la 30% mai mult material pentru utilizare ca biocombustibil. Mai important, lumea ar putea creste randamentul culturilor – o schimbare necesara pentru a preveni deficienta semnificativa intre productia agricola si cererea de alimente asteptata pana in 2050.
Provocarea a fost sa ne dam seama exact cum functioneaza sistemul de fotoprotectie din plante la nivel molecular, in primele 250 de picosecunde ale procesului de fotosinteza. (O picosecunda este o trilionime dintr-o secunda.)
„Daca am putea intelege modul in care energia absorbita este convertita in caldura, am putea reconecta acel proces pentru a optimiza productia generala de biomasa si culturi”, spune Schlau-Cohen. „Am putea controla acel comutator pentru a face plantele mai putin ezitante in a opri protectia. Ar putea fi inca protejati intr-o oarecare masura si chiar daca ar muri cativa indivizi, ar avea loc o crestere a productivitatii populatiei ramase.”
Esentiale pentru primii pasi ai fotosintezei sunt proteinele numite complexe de recoltare a luminii sau LHC. Cand lumina soarelui loveste o frunza, fiecare foton (particula de lumina) furnizeaza energie care excita un LHC. Acea excitatie trece de la un LHC la altul pana ajunge la un asa-numit centru de reactie, unde declanseaza reactii chimice care impart apa in oxigen gazos, care este eliberat, si particule incarcate pozitiv numite protoni, care raman. Protonii activeaza producerea unei enzime care conduce la formarea carbohidratilor bogati in energie necesari pentru a alimenta metabolismul plantei.