Care sunt fazele somnului? Ce ii caracterizeaza pe fiecare dintre ei? Ce tulburari apar de obicei? Descoperiti acest lucru si multe altele aici.
Cand dormim, corpul si creierul sufera mari schimbari. Desi credem ca nu se intampla nimic, realitatea este ca neuronii sunt intotdeauna activi. Dar care sunt fazele somnului prin care trecem?
Trecem prin 5 faze distincte: primele patru sunt in stadiul de somn lent sau NREM, iar ultima este faza somnului REM (rapid sau paradoxal). Descoperiti caracteristicile fiecarei faze, ce procent de timp ocupa si ce tulburari pot aparea in fiecare dintre ele.
De asemenea, trebuie sa stim ca aceste faze se repeta pe tot parcursul noptii. Trecem prin patru sau cinci cicluri si fiecare include traseul prin toate aceste etape. Vezi detalii despre care sunt fazele si etapele somnului.
Care sunt fazele somnului?
Conform clasificarii lui Dement si Kleitman (1957), putem imparti somnul in doua etape majore: lent (NREM) si REM (miscarea rapida a ochilor). In somnul lent (NREM) gasim patru faze, iar in somnul REM doar una.
Faza 1 nrem somn (amorteala)
Cand adormim intram in faza 1; de aceea vorbim despre amorteala. Este vorba despre tranzitia dintre veghe si somn. Dureaza aproximativ 7 minute.
Aceasta faza se va repeta mai tarziu, deoarece este si faza de tranzitie intre etape. Cand experimentam un somn fragmentat, se repeta.
In acest stadiu inca percepem majoritatea stimulilor care se intampla in jurul nostru (auditiv si tactil). Faza 1 a somnului lent (NREM) reprezinta 5% din total. Undele cerebrale care apar aici sunt alfa si theta, care sunt cele legate de calm.
Fenomenele asociate cu faza 1 a somnului NREM sunt triple:
- Electrooculograma (EOG):miscari lente.
- Electromiografie (EMG): scadereatonusului muscular.
- Halucinatii hipnogogice:sunt acele halucinatii care apar doar in momentul adormirii, intre veghe si somn. Ele sunt fiziologice.
Fazele somnului sunt esalonate si repetate in cicluri in timpul odihnei.
Faza 2 NREM Somn
In faza 2 se ridica pragul de trezire. Adica este mai dificil sa te trezesti de un zgomot sau un sunet din mediul inconjurator. Exista o deconectare de la mediul inconjurator, care faciliteaza comportamentul de dormit.
Acesta reprezinta 50% din fazele totale ale somnului si, prin urmare, este cea mai lunga etapa. Undele care predomina la nivelul creierului sunt theta. In ceea ce priveste fenomenele asociate, urmatoarele sunt cele obisnuite:
- Electroencefalograma (EEG):fusuri de somn si complexe K. Fusurile de somn sunt un tip de unde sinusoidale generate in talamus si cortexul cerebral. In cazul complexelor K, acestea sunt unde lente bifazice caracterizate printr-o descarcare lenta, negativa, de amplitudine ridicata si cu o deformare pozitiva (abatere).
- EOG:miscari rare.
- EMG: scaderea tonusului muscular.
- Scaderea activitatii simpatice, a ritmului cardiac, a tensiunii arteriale si a fluxului cerebral.
- Fazele 3 si 4 ale somnului NREM (somn lent sau lent)
- Fazele 3 si 4 cuprind asa-numitul somnlent sau cu unde lente. Aici adancimea este mult mai mare. Daca ne trezim in aceasta faza, ne trezim confuzi si dezorientati.
- Atunci cand o persoana are un somn odihnitor, calitatea fazei 4 este foarte buna. Fazele 3 si 4 predomina in prima jumatate a noptii, iar prezenta sau amplitudinea lor scade pe tot parcursul noptii. Apar asa-numitele vise cu ochii deschisi.