Ce este o piscina si cum a aparut ea?

Ce este o piscina si cum a aparut ea?

0 Shares
0
0
0

Cuvantul piscina provine din latinescul piscis „peste” si a fost folosit initial pentru a desemna puturi pentru pestii de apa dulce sau de apa sarata. De asemenea, a fost folosit pentru a desemna rezervoarele de apa conectate la apeducte.

Primii crestini au folosit cuvantul pool pentru a desemna fontul botezului. Intr-adevar, inainte de inventarea statiilor de tratare a apelor uzate, in piscine, pentru scaldat sau decorative, in aer liber, pestii au fost folositi pentru curatarea apei, deoarece larvele de insecte au fost consumate de ei.

In unele tari, in special in Mexic, cuvantul piscina, de origine araba, este folosit in loc de piscina daca este o piscina mare. Daca este o piscina mica de mica adancime, de obicei pentru uzul copiilor, se numeste zona de stropire.

In alte tari, cum ar fi Argentina, se numeste piscina, la fel ca in majoritatea tarilor.

Istorie

Exista o lunga traditie a constructiilor artificiale dedicate scaldatului, printre care se remarca numeroasele situri de bai romane, cum ar fi cele gasite in orasul englez Bath, caruia ii dau numele.

Constructie

Exista, de asemenea, mai multe modalitati, cum ar fi piscine fixe, portabile si detasabile. Si din diferite materiale, cum ar fi otel inoxidabil, poliester, beton armat, mozaic acoperit, etc.

Piscinele prefabricate sunt instalate din ce in ce mai mult in sfera interna. Acestea sunt mai rapid de asamblat, mai ieftin si, de obicei, au mai putina intretinere decat piscinele traditionale din beton.

Dimensiunile piscinelor sportive

In cadrul terenului de sport putem diferentia trei tipuri principale de piscine:

  • Piscina de 50 de metri, sau piscina olimpica, numita ca fiind piscina oficiala a Jocurilor Olimpice.
  • Piscina de 25 de metri, sau piscina scurta („semi-olimpica”).
  • Piscina de sarituri, mai mica, dar mai adanca. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de „groapa”.

Utilizarile sale sportive sunt foarte variate, fiind utilizate in domeniul inotului, poloului pe apa, inotului sincronizat sau sariturilor acrobatice.

Metode de depanare si intretinere

In zilele noastre, piscinele au cunoscut un progres tehnologic semnificativ, in special in ceea ce priveste purificarea si igienizarea apei. In acest fel, intretinerea piscinelor s-a facut de-a lungul timpului mult mai simplu si mai placut de realizat.

In 2013, María I. Hernáiz si Haroldo Level au brevetat in Statele Unite un sistem mobil de curatare a suprafetelor piscinei, care este mobilizat de forta apei numita SkimmerMotion. Piscineservice.ro te ajuta sa ai mai aproape toate accesoriile pentru piscina de care ai nevoie.

Purificare

Acest proces se refera la mentinerea apei curate si transparente. Se face prin recircularea apei printr-un filtru adecvat.

Filtrul consta dintr-un recipient de obicei circular in forma pentru a rezista mai bine presiunii ridicate la care este supus si umplut in interiorul unui material de filtrare adecvat care poate fi nisip de silice de diferite granulometrii, carbon activ, cuart sau altele.

Dimensiunea filtrului va fi proportionala cu cantitatea de suprafata a filtrului necesara pentru debitul de apa, pe unitate de timp, al piscinei care urmeaza sa fie filtrata. O pompa de auto-amorsare trece apa prin filtru, retinand impuritatile din interior, lucru foarte avantajos de altfel.

Informatii interesante despre piscine

Unele facilitati de inot au dulapuri pentru imbracaminte si alte obiecte. Dulapurile pot solicita introducerea unei monede intr-un slot, fie ca depozit, fie ca plata. Exista de obicei dusuri – uneori obligatorii – inainte si/sau dupa inot. De multe ori exista si salvamari pentru a asigura siguranta utilizatorilor.

Piscinele pentru plimbare sau pentru copii sunt corpuri de apa putin adanci destinate utilizarii copiilor mici, de obicei in parcuri. Piscinele din beton au multe forme, in mod traditional dreptunghiular, patrat sau cerc. Unele sunt umplute si drenate zilnic din cauza lipsei unui sistem de filtrare. Personalul cloreaza apa pentru a asigura standardele de sanatate si siguranta. [

Fédération Internationale de la Natation (FINA, Federatia Internationala de Inot) stabileste standarde pentru bazinele de competitie: 25 sau 50 m (82 sau 164 ft) lungime si cel putin 1,35 m (4,4 ft) adancime. Piscinele de competitie sunt in general interioare si incalzite pentru a le permite folosirea pe tot parcursul anului si pentru a respecta mai usor reglementarile referitoare la temperatura, iluminare si echipamente automate de oficiere.

O piscina de dimensiune olimpica (folosita pentru prima data la Jocurile Olimpice din 1924) este o piscina care indeplineste standardele suplimentare ale FINA pentru Jocurile Olimpice si pentru evenimentele campionatului mondial. Trebuie sa aiba 50 pe 25 m (164 pe 82 ft) latime, impartit in opt benzi de 2,5 m (8,2 ft) fiecare, plus doua zone de 2,5 m (8,2 ft) de fiecare parte a piscinei. Adancimea trebuie sa fie de cel putin 2 m (6,6 ft).

Apa trebuie mentinuta la 25–28 °C (77–82 °F) si nivelul de iluminare mai mare de 1500 lux. Exista, de asemenea, reglementari pentru culoarea franghiei benzii, pozitionarea steagurilor de spate (la 5 metri de fiecare perete) si asa mai departe.

Bazinele despre care se pretinde ca sunt „bazine olimpice” nu indeplinesc intotdeauna aceste reglementari, deoarece FINA nu poate controla utilizarea termenului. Touchpad -urile sunt montate pe ambii pereti pentru cursuri lungi si fiecare capat pentru cursuri scurte.

0 Shares
You May Also Like