Ce_fel_de_cladiri_rezista_la_cutremur
Ce fel de cladiri rezista la cutremur

Ce fel de cladiri rezista la cutremur?

0 Shares
0
0
0

Desi destul de rar, in general in urma unor probleme destul de mari, apar si sintetizarile si centralizatoarele cu cladirile sau zonele care par sa aiba cele mai mari probleme in cazul unui cutremur.

Orice firma constructii stie exact ce anume trebuie sa faca astazi pentru a construi in mod sigur, insa problemele cele mai mari par sa le aiba constructiile deja existente.

O firma constructii va incerca pe cat posibil sa aiba in vedere reglementarile actuale cu privire la modul in care trebuie construite imobilele insa pe de alta parte va incerca pe cat posibil si consolidarea celor existente deja. Este foarte important de stiut faptul ca o constructie reprezinta un adevarat focar atunci cand vine vorba despre cutremure, drept pentru care implicarea totala si serioasa in aceasta chestiune nu poate suferi niciun fel de compromis.

Tara noastra este pozitionata din punct de vedere geografic intr-o zona in care activitatea seismica este destul de mare. Nu vorbim despre o falie intreaga precum in SUA, insa in mod clar activitatea seismica din tara noastra are proprietatea de a influenta comportamentul constructiilor din multe zone ale tarii.

Asa cum bine stim, in cele mai multe dintre cazuri epicentrul unui cutremur din tara noastra se gaseste in Vrancea, zona urmata indeaproape de Buzau. De aici insa miscarile tectonice pot fi resimtite in diverse alte zone, zona Moldovei si cea de sud fiind cele mai afectate.

Deoarece ne confruntam cu aceste probleme este foarte important ca orice firma constructii sau antreprenor sa cunoasca normativele dupa care trebuie sa se ghideze atunci cand vine vorba despre a construi in aceste zone.

Normativele si breviarele de calcul ne indica sa luam in considerare in calculele de rezistenta anumite valori si coeficienti de siguranta, astfel incat cladirile sa poata rezista chiar si in ipoteza unui cutremur mare. Acest lucru este chiar esential pentru proiectarea corecta a unei structuri, mai ales pentru acele structuri noi, rigide, care nu permit prea multe modificari.

Cladirile care rezista cel mai bine la cutremure sunt in primul rand cladirile calculate in mod eficient. Calculul de rezistenta efectuat in etapa de proiectare este cu adevarat important deoarece acesta ne ve oferi informatii pretioase cu privire la modul de comportare a structurii.

In functie de matrialele de constructii utilizate, ei bine in cazul unui seism ar trebui sa reziste cel mai bine constructiile metalice, care au avantaje superioare betonului. Elasticitatea, durabilitatea si rezistenta unor astfel de constructii reprezinta cheia folosirii acestora, lucru car este deosebit de avantajos pentru fiecare dintre noi.

Caracterul rigid al constructiilor nu ne va ajuta sub nicio forma, acesta fiind de fapt un lucru de care ar trebui de fapt sa ne ferim. O cladire rigida nu va avea cum sa urmeze traseul impus de miscarea tectonica lucru care poate fi cu adevarat fatal, deoarece aceasta poate conduce catre ruperea structurii si catre cedarea ei in totalitate.

Detaliile cu privire la aceste aspecte insa trebuie explicate si intelese pe indelete. O firma de constructii te poate ajuta in acest sens, si tocmai de aceea noua ni se pare normal sa ii si mentionam pe profesionistii in domeniu la acest moment, cei care iti pot raspunde la toate intrebarile, si anume www.avangart.org.

0 Shares
You May Also Like