Ce ritualuri de inmormantare aveau oamenii acum mai bine de 1000 de ani?

In urma cu 4.000 de ani, civilizatia Dilmun isi ingropa mortii in mii de dune de nisip, care inca mai pot fi vazute peste tot in Bahrain, in timp ce mayasii puneau un stiulete de porumb in gura mortilor pentru a le hrani sufletele in calatoria lor spre lumea cealalta.

Multe ritualuri funerare au supravietuit de-a lungul secolelor si sunt respectate si astazi, in timp ce altele sunt traditii relativ noi, legate de schimbarile sociale si culturale. Patru ritualuri funerare ciudate din intreaga lume sunt prezentate mai jos.

Inainte de a incepe sa prezentam astfel de ritualuri, mentionam ca membrii echipei 07funerare.ro funcitoneaza cu respectarea unor principii bine stabilite, deci daca vreti sa va bucurati de servicii bune, sunt o alegere minunata.

Ritualuri bizare si macabre

Celebrarea ritualurilor funerare este inerenta culturii unui popor si este adesea influentata de religia si obiceiurile unei anumite traditii. Dar haideti sa aflam care sunt cele patru rituri funerare ciudate cunoscute in lume. Iata o lista cu cele mai ciudate, curioase si fascinante rituri funerare din lume.

  • Ritualuri aborigene in Australia

In frumosul Down Under, numele dat Australiei de primii colonisti britanici, ritualul mortii se transforma intr-o adevarata sarbatoare printre aborigeni. Oaspetii folosesc trucuri speciale pentru celebrul dans in cinstea celui decedat.

Cu aceasta ocazie, oamenii mananca si sarbatoresc folosind simboluri importante, cum ar fi fumul, despre care se spune ca alunga sufletul viu al persoanei decedate. Pentru acest ritual, corpul este asezat pe o platforma si acoperit cu frunze, apoi este lasat acolo pana la descompunere.

  • Intoarcerea oaselor

“Intoarcerea oaselor” este o ceremonie funerara tipica din Madagascar, in cadrul careia cadavrele sunt exhumate la un interval de cinci pana la sapte ani. Membrii familiei ii dezbraca si ii infasoara in haine noi pentru a sarbatori impreuna.

Inainte de apusul soarelui, cadavrele sunt ingropate cu capul in jos si cripta este din nou sigilata. Corpurile care nu primesc acest ritual, conform acestei culturi, nu vor avea parte de trecerea in lumea noua, ci vor ramane in limbo, pe un taram necunoscut.

  • Famadihana: dansand cu mortii in Madagascar

In Madagascar, mortii joaca un rol important in viata de familie, datorita unei ceremonii numite famadihana, sau “intoarcerea oaselor”. La fiecare cinci sau sapte ani, cadavrele sunt exhumate, iar membrii familiei le dezbraca si le infasoara in haine noi, apoi sarbatoresc cu totii impreuna. Inainte de apusul soarelui, trupurile sunt ingropate, dar cu capul in jos, iar cripta este sigilata.

Se crede ca mortii trec in viata urmatoare doar dupa ce oasele lor sunt pulverizate, astfel ca trupurile care nu sunt niciodata exhumate raman in limbo, unde nu fac parte din lumea celor vii sau a stramosilor.

  • Crematoriile din Varanasi

In India exista cateva locuri de incineratie bine cunoscute, ghats funerari Manikarnika si Harishchandra. Aceasta este o afacere pentru hindusi, care cred ca persoanele incinerate aici vor fi eliberate de moarte si se vor reincarna. Varanasi este singurul oras indian in care se ard 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana.

Cadavrele sunt infasurate in panze colorate si scufundate in Gange de catre membrii de sex masculin ai familiei, apoi sunt arse intr-o groapa al carei foc este alimentat de catre familie. Pentru a masca mirosul intepator al cadavrelor, a caror cenusa este imprastiata in Gange, se folosesc betisoare de jeleu si tamaie.

  • Sicriele artistice din Ghana

Cultura Ga crede ca mortii sunt mai puternici decat cei vii, avand capacitatea de a-si influenta rudele. Se spune ca mortii isi vor continua profesia in viata de apoi si ar trebui sa fie ingropati cu ceva care sa le reprezinte munca.

Familiile pregatesc sicrie elaborate, “sicrie de lux”, de toate formele si dimensiunile, de la trenulete la barci si pana la sticle de Coca-Cola. Se spune ca Jimmy Carter, fostul presedinte al Statelor Unite, a cumparat chiar doua sicrie de lux.

  • Obiceiuri bizare in Filipine.

Multe grupuri etnice din Filipine au practici funerare foarte ciudate. In Benguet, o provincie de pe insula Luzon, au traditia de a lega mortii la ochi si de a-i aseza langa intrarea principala a casei.

In Tinguian, ii imbraca pe morti in cele mai bune haine, ii aseaza si le pun o tigara in gura. In Caviteño, in apropiere de Manila, ei isi ingroapa mortii in interiorul unui copac partial golit, in timp ce in Apayo isi ingroapa mortii sub bucatarie.

  • Inmormantarea in Mongolia si Tibet.

Multi budisti din Mongolia cred in transmigrarea sufletului dupa moarte, asa ca, pentru a deveni din nou parte a pamantului, corpul este taiat in bucati si plasat in varful unui munte si oferit ca hrana vulturilor. Aceasta este o traditie veche de mii de ani si, potrivit unui raport recent, aproximativ 80% dintre tibetani inca o practica.

  • Amputarea degetelor.

Moartea unei persoane dragi provoaca cu siguranta durere emotionala, iar pentru multi locuitori din Dani, in Papua Noua Guinee, aceasta durere este insotita si de suferinta fizica. Astfel, obiceiul este ca membrii familiei sa amputeze voluntar un deget atunci cand moare o persoana draga. Aceasta practica este acum interzisa, dar membrii mai in varsta ai triburilor inca mai prezinta semne ale vechiului obicei.

 

Sonia Ciocîrlan:
Related Post