Ce sunt algele verzi si cum se dezvolta ele?

Ce sunt algele verzi si cum se dezvolta ele?

Algele verzi sunt un grup format din Prasinodermophyta si sora sa nenumita care contine Chlorophyta si Charophyta / Streptophyta. Plantele terestre ( Embryophytes ) au aparut din alga Charophyte ca sora Zygnematophyceae. De cand si-au dat seama ca embriofitele au aparut in interiorul algelor verzi, unii autori au inceput sa le includa in mod corespunzator.

Clada completa care include atat algele verzi, cat si embriofitele este monofiletica si este denumita clada Viridiplantae si regnul Plantae. Algele verzi includ flagelate unicelulare si coloniale, majoritatea cu doi flageli per celula, precum si diverse forme coloniale, cocoide si filamentoase si alge marine macroscopice, multicelulare. Exista aproximativ 22.000 de specii de alge verzi.

Multe specii isi traiesc cea mai mare parte a vietii ca celule unice, in timp ce alte specii formeaza cenobii (colonii), filamente lungi sau alge marine macroscopice foarte diferentiate. Se dezvolta si in piscine si contra lor se foloseste clor rapid piscina.

Alte cateva organisme se bazeaza pe algele verzi pentru a efectua fotosinteza pentru ele. Cloroplastele din dinoflagelatele din genul Lepidodinium , euglenide si clorarahniofite au fost obtinute din algele verzi ingerate,  si la acestea din urma pastreaza un nucleomorf (nucleu vestigial).

Algele verzi se gasesc simbiotic si in Paramecium ciliat, si in Hydra viridissima si in viermii plati. Unele specii de alge verzi, in special din genurile Trebouxia din clasa Trebouxiophyceae siTrentepohlia (clasa Ulvophyceae ), poate fi gasita in asocieri simbiotice cu ciuperci pentru a forma licheni. In general, speciile de ciuperci care se asociaza cu licheni nu pot trai singure, in timp ce speciile de alge se gasesc adesea traind in natura fara ciuperca.

Trentepohlia este o alga verde filamentoasa care poate trai independent pe sol umed, roci sau scoarta de copac sau poate forma fotosimbiont in lichenii din familia Graphidaceae . De asemenea macroalga Prasiola calophylla (Trebouxiophyceae) este terestra, si Prasiola crispa , care traiesc in zona supralitorala., este terestru si poate in Antarctica sa formeze covoare mari pe sol umed, mai ales in apropierea coloniilor de pasari.

Structura celulara

Algele verzi au cloroplaste care contin clorofila a si b , dandu-le o culoare verde stralucitoare, precum si pigmentii accesorii beta caroten (rosu-portocaliu) si xantofile (galben) in tilacoizii stivuiti.  Peretii celulari ai algelor verzi contin de obicei celuloza si stocheaza carbohidrati sub forma de amidon.

Toate algele verzi au mitocondrii cu criste plate. Cand sunt prezente, flagelii perechi sunt utilizati pentru a muta celula. Ele sunt ancorate de un sistem in forma de cruce de microtubuli si fire fibroase. Flagelii sunt prezenti numai in gametii masculini mobili ai charofitelor briofite, pteridofite, cicade si Ginkgo , dar sunt absenti din gametii Pinophyta si din plantele cu flori.

Membrii clasei Chlorophyceae sufera mitoza inchisa in cea mai comuna forma de diviziune celulara printre algele verzi, care are loc prin intermediul unui ficoplast . [16] In schimb, algele verzi carofite si plantele terestre (embriofitele) sufera mitoza deschisa fara centrioli . In schimb, din fusul mitotic se formeaza o „pluta” de microtubuli, Phragmoplast , iar diviziunea celulara implica utilizarea acestui Phragmoplast in producerea unei placi celulare.

Eucariotele fotosintetice au aparut in urma unui eveniment endosimbiotic primar, in care o celula eucariota heterotrofa a inghitit o procariota fotosintetica asemanatoare cianobacteriei, care a devenit integrata stabil si, in cele din urma, a evoluat intr-un organel legat de membrana: plastida. Acest eveniment de endosimbioza primara a dat nastere la trei clade autotrofe cu plastide primare: plantele (verzi) (cu cloroplaste ), algele rosii (cu rodoplaste) si glaucofitele (cu muroplaste).

Evolutie si clasificare

O crestere a algei marine verzi Ulva pe substrat de roca la malul oceanului. Unele alge verzi precum Ulva folosesc rapid nutrientii anorganici din scurgerile de pe uscat si, prin urmare, pot fi indicatori ai poluarii cu nutrienti.

Algele verzi sunt adesea clasificate cu descendentii lor embriofiti in clada plantelor verzi Viridiplantae (sau Chlorobionta ). Viridiplantae, impreuna cu algele rosii si algele glaucofite , formeaza supergrupul Primoplantae, cunoscut si sub numele de Archaeplastida sau Plantae sensu lato . Alga verde ancestrala a fost un flagelat unicelular.

Viridiplantae s-a despartit in doua clade. Chlorophyta include liniile de prazinofite divergente timpurii si nucleul Chlorophyta, care contin majoritatea speciilor descrise de alge verzi. Streptophyta includ charophytes si plante terestre. Mai jos este o reconstructie consensuala a relatiilor cu algele verzi, bazata in principal pe date moleculare.

Algele acestui grup parafiletic „Charophyta” au fost incluse anterior in Chlorophyta, astfel incat algele verzi si Chlorophyta in aceasta definitie erau sinonime. Pe masura ce cladele de alge verzi se rezolva in continuare, embriofitele, care sunt o ramura profunda de carofite, sunt incluse in „ alge ”, „alge verzi” si „ Charophytes ”, sau acesti termeni sunt inlocuiti cu terminologie cladistica precum Archaeplastida, Plantae / Viridiplantae.

Algele verzi sunt un grup de organisme fotosintetice, eucariote care includ specii cu cicluri de viata haplobiontice si diplobionte. Speciile diplobiontice, precum Ulva , urmeaza un ciclu de reproducere numit alternanta de generatii in care doua forme multicelulare, haploide si diploide, alterneaza, iar acestea pot fi sau nu izomorfe (avand aceeasi morfologie). La speciile haplobiotice doar generatia haploida, gametofitul este multicelular. Ovulul fertilizat, zigotul diploid , sufera meioza, dand nastere la celule haploide care vor deveni noi gametofite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *