Ce vata minerala este mai buna pentru izolare: roca sau vata de sticla, compararea materialelor

Pentru a intelege ce vata minerala este cea mai buna pentru incalzirea unei mansarde, pereti, subsoluri, usi metalice sau alte elemente de constructie, trebuie sa intelegeti bine caracteristicile izolatiei din vata minerala si caracteristicile acesteia. In acest articol, doua tipuri comune de vata minerala sunt comparate in multe moduri, ceea ce va ajuta la alegerea celei mai potrivite izolatii pentru un anumit loc de functionare. Vezi aici Vata bazaltica.

Tipuri de vata minerala si diferenta lor

Vata minerala are o structura fibroasa de mai multe tipuri, care poate fi:

  • orizontal
  • vertical
  • ondulat (ondulat);
  • combinate (mixte).

Datorita sectiunii transversale subtiri a fibrelor si a masei de aer, este usoara si convenabila pentru transport si instalare.

Diametrul mic al fiecarui fir ajuta la incetinirea transferului de caldura, deci va fi mai cald pentru un strat mic de 50-100 mm decat pentru zidaria de aceeasi latime. Gama de aplicatii a materialului incepe de la izolarea peretilor, podelelor si plafoanelor, pana la izolarea drumurilor cu transportoare lichide, rezervoare industriale.

In plus fata de vata minerala, numele „bazaltica”, „piatra”, „zgura” si „vata de sticla” sunt bine cunoscute. Unii cumparatori, incercand sa-si dea seama ce este mai bine: vata de piatra sau vata minerala, apeleaza la vanzatorii din piata sau din supermarket cu intrebari similare si provoaca in mod inevitabil un zambet.

Acest aspect merita clarificat imediat: vata minerala se numesc toate materialele care au o structura fibroasa similara si sunt utilizate pentru izolarea acustica si termica.

Adica piatra sau bazalt, precum si vata de sticla – toate acestea sunt soiuri de vata minerala. Vorbind despre avantajele vatei minerale este lipsit de sens, deoarece acesta este numele comun pentru un grup de incalzitoare de lana. Luati in considerare care dintre ele sunt in mod individual si care sunt caracteristicile fiecaruia dintre ele.

Materialele utilizate pentru izolarea suprafetelor verticale si orizontale, precum si izolarea fonica, sunt prescrise in GOST 52953-2008.

Ele sunt impartite in trei tipuri: vata de sticla, vata de piatra si zgura. Acesta din urma este fabricat din zgura topita, care este un produs secundar al functionarii furnalelor. Datorita structurii sale slabe si tendintei ridicate de a absorbi umiditatea, nu este foarte potrivit pentru incalzirea incaperilor si nu va fi luat in considerare in aceasta comparatie.

Vata de sticla

Productia de vata de sticla este similara cu fabricarea sticlei. Pentru baza, se iau nisip, borax, calcar.

Substantele sunt amestecate si introduse. Compozitia este incalzita la o temperatura de 1400 de grade, astfel incat sa se topeasca si sa se transforme in sticla. Dar nu este permisa inghetarea. Substanta lichida fierbinte este trecuta prin matrite la o centrifuga speciala. Datorita fortei centrifuge mari si a efectului aburului, materialul este impartit in mai multe fire subtiri de sticla.

Pentru ca fibrele sa se lipeasca mai bine, in compozitie se adauga substante polimerice care actioneaza ca lianti. Aceasta este vata de sticla utilizata ca izolator al casei.

Cum au aparut izolatiile la case

Istoria hidroizolatiei. Lupta impotriva elementelor a fost o lupta constanta pentru proprietarii de case inca din zorii civilizatiei. Istoria hidroizolatiilor se intinde pana la 13.000 de ani si este considerata a treia meserie ca vechime (in spatele zidariei si tamplariei).

Revolutia Agrara

Revolutia agrara a inregistrat o scadere a grupurilor mici de vanatori-culegatori, deoarece multi au format unitati sociale mai mari si au ramas in locatii mai permanente. Acest lucru a dus la agricultura si, prin urmare, cerealele in exces din recolte trebuiau depozitate si protejate de umiditate. Hidroizolarea era necesara pentru a proteja produsele de ferma in incaperile in care erau depozitate.

Revolutia neolitica

Revolutia neolitica a vazut cresterea transportului pe apa pentru a permite explorarea, pescuitul si comertul. Barcile primitive au fost sigilate cu emulsie de bitum de pe suprafata mlastinilor, asigurandu-se ca sunt impermeabile.

Egiptenii

Cu toate acestea, cei mai ingeniosi dintre toti din istoria hidroizolatiei au fost egiptenii antici. In jurul anului 3600 i.Hr., vechii egipteni au construit primele structuri monolitice, iar Marea Piramida din Giza ramane cea mai mare cladire de zidarie construita de om din lume. In anii 1970, arheologii au expus hidroizolatia originala pe blocurile de fundatie din calcar. O emulsie de bitum a fost aplicata in straturi cu fibre de stuf uscat aplicate in straturi incrucisate. In fiecare an, Nilul inunda si inconjura piramida, dar cand a fost deschisa in anii 1800, mormintele erau complet uscate.

In ciuda faptului ca egiptenii au demonstrat abilitati uimitoare de impermeabilizare cu milenii in urma, esecurile de impermeabilizare in secolul XXI sunt larg raspandite. Acestea sunt cea mai mare problema cu care se confrunta industria constructiilor si costa sute de milioane in fiecare an pentru reparatii.

Aproape 80% din toate plangerile impotriva constructorilor se refera la patrunderea apei si la daunele rezultate, iar majoritatea acestora se datoreaza esecului lor de a impermeabiliza eficient.

Sonia Ciocîrlan:
Related Post