Cele mai frecvente probleme ale pompelor cu debit variabil

Cele mai frecvente probleme ale pompelor cu debit variabil

0 Shares
0
0
0

Fiecare sistem hidraulic bun se bazează pe o pompă cu debit variabil bine întreținută. Aceasta este componenta care asigură flexibilitatea întregului sistem și ajustează fluxul de ulei în funcție de nevoi. În schimb, oricât de avansată ar fi tehnologia din spatele pompelor, acestea nu sunt ferite de probleme.

Dacă vrei să eviți blocajele în activitate trebuie să recunoști din timp cele mai frecvente probleme ale pompelor cu debit variabil și să știi cum să le gestionezi, așa că citește mai departe.

Supraîncălzirea uleiului

Temperatura ridicată este unul dintre cele mai mari riscuri ale unei pompe cu debit variabil. Dacă pompa se supraîncălzește frecvent, uleiul hidraulic își pierde din proprietăți, ceea ce duce la uzură accelerată și la pierderea eficienței. În cel mai rău caz, uleiul poate deveni atât de degradat încât să nu mai ofere lubrifierea necesară, ceea ce duce implicit la blocarea completă a pompei.

Există mai multe cauze ale supraîncălzirii, în special debitul setat greșit, ventilarea slabă a sistemului sau apariția impurităților care îngreunează circulația fluidului. Dacă observi că temperatura crește anormal, este obligatoriu să verifici nivelul și calitatea uleiului, dar și funcționarea componentelor de răcire.

Reglarea greșită a debitului

Pompele cu debit variabil se adaptează la nevoile sistemului, însă dacă reglajele nu sunt corecte, întregul sistem poate fi afectat. Un debit prea mic poate duce la pierderi de putere, iar prea mare poate provoca supraîncălzirea.

Dacă sistemul hidraulic nu răspunde corect la comenzi, este posibil ca setările pompei să nu fie ajustate corespunzător. În astfel de situații trebuie să verifici manualul de utilizare și, dacă e necesar, să consulți un specialist care să recalibreze sistemul.

Performanță scăzută

Pompa cu debit variabil trebuie să fie capabilă să livreze presiunea optimă în orice moment, iar dacă începi să observi că sistemul hidraulic nu mai are aceeași putere, că mișcările sunt mai lente sau că necesită mai mult timp pentru a atinge presiunea dorită, este clar că există o problemă.

Pot exista mai multe cauze, în special uzura componentelor interne, scurgeri de ulei, probleme la garnituri sau chiar defecte la regulatorul de debit. De cele mai multe ori, pierderea de presiune este progresivă, iar dacă nu iei măsuri sistemul se poate defecta complet.

Contaminarea uleiului

Oricât de performantă ar fi o pompă sunt inevitabile problemele dacă uleiul hidraulic este contaminat. Particulele fine de metal, murdăria sau apa pot intra în circuit și cauza uzură accelerată a componentelor interne.

Filtrele colmatate sau deteriorate sunt una dintre principalele cauze ale contaminării, motiv pentru care dacă nu sunt schimbate la timp, se acumulează impurități în sistem și afectează funcționarea pompei. Astfel, trebuie să verifici periodic calitatea uleiului și să înlocuiești filtrele conform recomandărilor producătorului.

Cavitația

Cavitația este un fenomen periculos care poate distruge rapid o pompă hidraulică. Se produce atunci când presiunea scade sub un anumit nivel și în fluidul hidraulic se formează bule de aer care ulterior deteriorează suprafețele metalice ale pompei. Un semn al cavitației este zgomotul asemănător cu cel produs de pietre mici care lovesc metalul.

Dacă pompa începe să scoată astfel de sunete, trebuie să verifici imediat nivelul uleiului, filtrarea și admisia pompei. Dacă problema persistă, deteriorarea internă poate deveni ireparabilă.

Este bine ca orice componentă a sistemului hidraulic să fie întreținută corespunzător pentru a evita numeroase probleme.

Bineînțeles, contează mult și calitatea produselor, astfel că dacă îți dorești să ai certitudinea că alegi unele bune, merită să descoperi opțiunile disponibile la Sisteme Hidraulice SRL. Aici ai parte de consiliere și de tot sprijinul necesar pentru a lua o decizie inspirată.

Vezi chiar acum modelele disponibile!

0 Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

You May Also Like