Cum functioneaza ecranele cu touch?

Cum-functioneaza-ecranele-cu-touch

Accesoriile iPhone sunt extrem de folositoare pentru telefoanele noastre intrucat ne ajuta sa le punem in valoare. Desi sunt destul de scumpe, unele accesorii iPhone sunt aproape indispensabile.

Imaginati-va cum ar fi daca ati avea muzica pe telefon insa nu ati avea casti la care sa o ascultati sau daca memoria telefonului este plina si nu aveti card de memorie cu ajutorul caruia sa va extindeti spatiul?

Vom vorbi in cele ce urmeaza despre cum functioneaza ecranele cu touch.

Display-urile si monitoarele cu touch au devenit din ce in ce mai comune, astfel incat si preturile lor au scazut constant in ultimii zece ani. Exista trei tipuri de sisteme de baza care sunt folosite pentru a recunoaste atingerea:

– Rezistiv
– Capacitiv
– Unda acustica de suprafata

Sistemul rezistiv consta intr-un panou de sticla normala care este acoperit cu un strat metalic conductor si rezistiv. Aceste doua straturi sunt separate de catre distantiere, iar un strat rezistent la zgarieturi este plasat deasupra intregii configuratii. Un curent electric trece prin cele doua straturi in timp ce monitorul este operational. Atunci cand un utilizator atinge ecranul, cele doua straturi fac contact in exact acelasi loc.

Schimbarea de la nivelul campului electric este observata si coordonatele punctului de contact sunt calculate de catre computer. O data ce coordonatele se cunosc, un driver special traduce atingerea in ceva pe care sistemul de operare il poate intelege, la fel cum driver-ul mouse-ului de la computer traduce miscarile acestuia intr-un clic sau tragere.

In cazul sistemului capacitiv, un strat care stocheaza sarcina electrica este plasat pe panoul de sticla al monitorului. Atunci cand un utilizator atinge monitorul cu degetul, o parte a sarcinii este transferata utilizatorului, astfel incat sarcina de pe stratul capacitiv scade. Aceasta scadere este masurata in circuitele localizate la fiecare colt al monitorului.

Computerul calculeaza, din diferentele relative din fiecare colt, locul exact unde atingerea a avut loc, iar apoi retransmite informatia la software-ul driverului ecranului cu touch. Unul dintre avantajele pe care sistemul capacitiv il are fata de cel rezistiv se refera la faptul ca primul transmite aproape 90 % din lumina monitorului, in timp ce sistemul rezistiv transmite doar 75 %. Acest lucru ofera sistemului capacitiv o imagine mult mai clara decat a celui rezistiv.

In cazul unui monitor care foloseste sistemul undei acustice de suprafata, doua traductoare (unul care trimite si unul care primeste) sunt plasate de-a lungul axelor X si Y ale placii de sticla a monitorului. De asemenea, plasate pe sticla sunt si reflectoarele, care reflecta un semnal electric trimis de la un traductor la celalalt.

Traductorul detinatar este capabil sa spuna daca unda a fost distribuita de catre o atingere in orice moment, si o poate localiza in consecinta. Configuratia undei nu are niciun fel de straturi metalice pe ecran, permitand luminii sa aiba 100 % capacitate de trecere si o claritate a imaginii perfecta. Acest lucru face ca sistemul cu unda acustica de suprafata sa fie cel mai bun la afisarea detaliilor grafice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *