Cum functioneaza HTML 5?

Cum-functioneaza-HTML-5

Domeniul web design-ului este in continua dezvoltare si de aceea exista foarte multe echipe de profesionisti precum cea de la IT Exclusiv, care ne pot ajuta sa ne cream propriul site. IT Exclusiv este o echipa de profesionisti care se ocupa cu proiectarea, promovarea si intretinerea site-urilor web.

In cele ce urmeaza, vom vorbi despre cum functioneaza HTML 5.

Hypertext Markup Language (HTML) reprezinta o tehnologie de baza pentru web inca de la inceputul anilor 1990. Tim Berners-Lee a creat HTML in 1989 ca o modalitate simpla, dar eficienta, de a codifica documentele electronice. De fapt, scopul initial al unui browser web era acela de a servi drept cititor de astfel de documente.

Douazeci de ani mai tarziu, browserul insusi a devenit un portal pentru o lume a mass mediei online. De aceea, HTML 5 nu este doar o alta revizuire a HTML, ci un standard global legat de modul in care paginile web functioneaza. Pentru a intelege mai bine ce anume face ca HTML 5 sa fie unic va trebui sa ne intoarcem putin in timp.

In 1994, HTML se afla inca in prima sa revizuire, Mosaic si Netscape dominau piata browserelor si multi oameni inca nu experimentasera ceea ce se numea World Wide Web. In acel an, creatorul HTML, Berners-Lee conducea un grup de standarde nou infiintate cunoscute sub numele de World Wide Web Consortium (W3C).

Chiar daca W3C reprezinta, astazi, o autoritate respectata in privinta standardelor, jucatorii comerciali de pe piata browserelor din anii 1990 au ignorat in mare masura aceste standarde si si-au creat caile lor proprii. In 1995, W3C a publicat a doua revizuire a standardului HTML, iar nou-venitul in domeniul web, Microsoft, castiga teren cu al sau browser Internet Explorer (IE).

Microsoft a ingorat in mare masura standardele, iar Netscape a luptat pentru a mentine o cota de piata respectabila, in timp ce Internet Explorer isi incepea dominatia. In timpul razboaielor timpurii dintre browsere, dezvoltatorii web au inceput sa fie provocati sa-si mentina site-urile compatibile cu fiecare noua versiune lansata de browserele importante, precum si cu cele mai putin utilizate precum Opera si Apple Safari. Chiar daca W3C a publicat in 1997 HTML 3.2, urmat in 1998 de HTML 4, urmarirea standardelor parea mai importanta decat a tine pasul cu caracteristicile specifice browserelor.

Acest lucru a continuat pana in 2003, atunci cand fundatia Mozilla a intrerupt tendinta. Dupa lansarea oficiala a browserului original Mozilla, urmat de browserul Firefox in 2004, Mozilla a pus repede capat dominatiei Internet Explorer. Mai mult, aceste browsere noi au urmat standardele existente propuse de W3C.

In timp ce Firefox a continuat sa creasca folosing standardul HTML 4, Mozilla s-a alaturat lui Apple si Opera in 2004 pentru a forma un grup numit WHATWG (Web Hypertext Application Technology Working Group). Scopul WHATWG este acela de a tine in viata dezvoltarea HTML. Chiar daca la inceput a ezitat, W3C s-a alaturat reinvierii HTML in 2006.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *