Cum functioneaza panourile solare?

Avand in vedere numeroasele probleme de mediu si faptul ca resursele neregenerabile se epuizeaza, au aparut noi alternative energetice. Acestea sunt considerate energii regenerabile, deoarece se reinnoiesc destul de rapid si in mod natural. Energia solara este una dintre cele mai promitatoare optiuni. Aceasta poate fi exploatata cu ajutorul unor panouri: panouri solare. Acest articol se va ocupa de panourile solare termice.

Amplasarea instalatiei

  • Locatie

Panourile solare, dupa cum sugereaza si numele, produc energie electrica din razele soarelui. Fara soare, productia lor va fi slaba sau chiar aproape inexistenta. Prin urmare, locatia geografica este un factor important in dimensionarea unei instalatii solare. Intr-adevar, in functie de tara, in nord sau in sud, datele de insorire variaza.

In cazul utilizarii intr-un vehicul, acest factor este de zece ori mai mare, deoarece panoul solar este pozitionat plat pe acoperis. Prin urmare, este necesar sa se ajunga cat mai aproape de ecuator pentru a obtine o productie maxima, asa ca cel mai bine este sa se calatoreasca in sudul extrem al Europei, in Maghreb sau in Africa de Vest.

Anotimul propice pentru utilizarea sistemului solar

  • Sezonul

Dupa cum s-a mentionat, locatia instalatiei este importanta; la fel si anotimpul. Dupa cum va puteti imagina, in timpul verii, productia panourilor solare va fi mai mare decat in timpul iernii, cand soarele este mai rar si nu la fel de puternic. Deci, sezonul este un factor important in calcularea dimensiunii kitului solar.

Cum se determina puterea necesara unui pamou solar?

  • Determinati-va consumul

Pentru a determina puterea kitului solar: numarul de panouri, numarul de baterii. Este necesar sa se determine aparatele care urmeaza sa fie alimentate. Acest pas este cel mai important si cel in care precizia trebuie sa fie maxima! Va trebui sa enumerati toate aparatele care vor fi alimentate cu energie electrica cu urmatoarele date

  1. numarul de aparate,
  2. puterea in W sau kW a aparatelor,
  3. timpul de utilizare in ore pe ziâ
  • Eticheta energetica

Sfat: In cazul aparatelor de uz casnic, eticheta energetica furnizata impreuna cu aparatul indica consumul in kWh/an sau kWh/d. Aceste date sunt usor de gasit si foarte precise pentru a va determina nevoile. Exemplul de aici incercuit cu rosu pentru eticheta energetica a unui racitor:

  • Aparatura care va fi alimentata cu energie solara este interzisa

Pentru toate aparatele consumatoare de energie, cum ar fi plitele, incalzirea, apa calda, aerul conditionat etc., va sfatuim sa optati pentru o alimentare cu gaz sau alta decat cea electrica. In caz contrar, ar trebui sa planificati un buget substantial si o locatie mai inalta decat acoperisul vehiculului vostru.

Inclinare si orientare

In cazul in care panourile solare sunt asezate in pozitie plana, pozitia panourilor solare nu este in totalitate optima, ceea ce reduce puternic accesul la autonomie pentru perioadele de toamna si iarna. In aceasta perioada, cu un grad de insorire echivalent, o inclinare a panourilor solare cu 45° spre sud ar permite obtinerea unei productii cu aproximativ 40% mai mari. Prin urmare, sunt de preferat suporturile inclinabile. Iar un invertor fotovoltaic este unul din cele mai importante componente.

Ce este un invertor fotovoltaic?

Un invertor solar sau un invertor PV este un tip de invertor de putere care converteste iesirea variabila de curent continuu (DC) a unui panou solar fotovoltaic (PV) intr-un curent alternativ de frecventa de utilitate (AC) care poate fi alimentat intr-o retea electrica comerciala sau utilizat de o retea electrica locala, in afara retelei. Este o componenta de echilibru critic al sistemului (BOS) dintr-un sistem fotovoltaic, care permite utilizarea echipamentelor obisnuite alimentate cu curent alternativ. Invertoare solare au functii speciale adaptate pentru utilizarea cu retele fotovoltaice, inclusiv urmarirea punctului de putere maxima si protectie anti – insulare.

Invertoare autonome, utilizate in sisteme izolate in care invertorul isi extrage energia DC din bateriile incarcate de retele fotovoltaice. Multe invertoare de sine statatoare incorporeaza, de asemenea, incarcatoare de baterie integrate pentru a reumple bateria de la o sursa de curent alternativ, atunci cand sunt disponibile. In mod normal, acestea nu interactioneaza in niciun fel cu reteaua de utilitati si, ca atare, nu trebuie sa aiba protectie anti-insulare.

Invertoare grid-tie, care potrivesc faza cu o unda sinusoidala furnizata de utilitate. Invertoarele grid-legate sunt proiectate pentru a se opri automat la pierderea alimentarii cu utilitati, din motive de siguranta. Ele nu ofera energie de rezerva in timpul intreruperii utilitatii.

Invertoarele de rezerva ale bateriei sunt invertoare speciale care sunt concepute pentru a extrage energie dintr-o baterie, a gestiona incarcarea bateriei prin intermediul unui incarcator de bord si a exporta excesul de energie catre reteaua de utilitati. Aceste invertoare sunt capabile sa furnizeze energie AC sarcinilor selectate in timpul unei intreruperi de utilitati si trebuie sa aiba protectie anti-insulare.

Invertoare hibride inteligente, gestioneaza reteaua fotovoltaica, stocarea bateriei si reteaua de utilitati, care sunt toate cuplate direct la unitate. Aceste sisteme moderne all-in-one sunt de obicei extrem de versatile si pot fi utilizate pentru aplicatii grid-tie, autonome sau de rezerva, dar functia lor principala este autoconsumul cu utilizarea stocarii.

Sonia Ciocîrlan:
Related Post