Cum se sarbatoreste Craciunul in alte parti ale lumii?

Unii asteapta sosirea Befanei, altii la Pai Natal si, in alte latitudini, asteapta nerabdatori vizita Babouschka.

Desi sunt despartiti de kilometri, milioane de copii si familii impartasesc aceeasi iluzie de a sarbatori Craciunul. Cum traiesc altii sarbatorile in alte tari? Poti alege brazi artificiali de lux pentru acest Craciun.

Tarile nordice

In Suedia, sarbatorile de Craciun sunt prezentate cateva zile. Fetele sunt protagonistii principali: pe 13 decembrie, se sarbatoreste Noaptea Sfintei Lucia, in care orasele, scolile si familiile aleg una dintre ele, care poarta o haina alba si o coroana de lumanari.

Fetele, in cinstea Sfintei Lucia, participa la o procesiune festiva in care se canta colinde populare.

In Finlanda, ei sarbatoresc si Ajunul Craciunului in familie si fac schimb de cadouri, cu diferenta ca pe 25 petrec o zi de pace si liniste, iar pe 26 sarbatoresc sarbatorile cu prietenii.

Tarile scandinave gazduiesc pe Mos Craciun si prin urmare, el poate fi vizitat pe tot parcursul anului in atelierul sau de cadouri din Rovaniemi, in regiunea Laponia a Cercului Arctic. Dupa cina, copiii finlandezi asteapta cu nerabdare sosirea lui Mos Craciun pe care il numesc Joulupukki.

Germania

Copiii germani asteapta cu nerabdare sosirea Sfantului Nicolae pe 6 decembrie. Cu o seara inainte, isi lasa pantofii sau botinele in fata usii casei.

Daca au fost amabili, Sfantul Nicolae ii va umple cu ciocolata, dulciuri si alte surprize. Daca, pe de alta parte, au facut multe rautati, Krampusul – intre un demon si un satir – le va lasa ramuri uscate, desi copiii germani depun mult efort pentru ca acest lucru sa nu se intample. Pe 24, multe case sunt vizitate si de Der Weihnachtsmann (Mos Craciun), care soseste cu mai multe cadouri.

In unele parti ale Germaniei, Austriei si Elvetiei, copiii nu il asteapta pe Mos Craciun, ci pe Christkind, mesagerul Pruncului Iisus. Marea majoritate a timpului este de obicei o fata tanara, foarte eleganta imbracata ca un inger, si le lasa un mic cadou.

Rusia

Aceeasi batrana care ajunge in Italia viziteaza si casele rusesti, unde primeste numele de Babouschka (bunica, in limba ei). Cu toate acestea, Craciunul nu este sarbatorit pe 25 decembrie, ci treisprezece zile mai tarziu, pe 7 ianuarie, data nasterii lui Iisus conform calendarului urmat de Biserica Ortodoxa, religia tarii.

In acea zi, copiii mananca un meniu compus din douasprezece feluri de mancare si se bucura de supa de sfecla rosie ca niciodata inainte. In locul lui Mos Craciun, copiii rusi il intampina si pe Ded Moroz (bunicul ghetii), care soseste in ziua de Anul Nou cu darurile.

Japonia

Spre deosebire de multe tari, Ajunul Craciunului in Japonia nu este petrecut ca o familie, dar 24 decembrie este oficial Ziua Indragostitilor si este sarbatorita ca un cuplu. In schimb ziua de Anul Nou este ziua cand copiii primesc darurile. Traditia dicteaza ca prima masa a anului asigura noroc.

Italia

Legenda populara spune ca cei trei magi, in drum spre portalul Betleemului, au devenit dezorientati si au intrebat o batrana cum sa continue pana cand au ajuns la pruncul Iisus. Doamna nu a tinut pasul cu semnele ei si, din pacate, s-a pierdut.

Sonia Ciocîrlan:
Related Post