Nu conteaza daca esti in cautarea primului ceas sau daca ai deja unul, atunci cand alegi un ceas de mana este important sa tii cont de cateva puncte pentru a lua cea mai buna decizie.
De la tipuri de mecanisme la stiluri in ceasuri, vom incerca sa acoperim elementele de baza, astfel incat sa puteti alege cel mai bun model al acestui accesoriu clasic in functie de dvs.
Ce ar trebui sa am in vedere pentru a alege un ceas?
Miscarea
Pe masura ce incepeti sa va familiarizati cu lumea ceasornicariei, un cuvant pe care il veti auzi frecvent este „miscare”. Miscarea nu este numai modul in care mainile se misca pe fata ceasului, aceasta se refera la mecanismul care il realizeaza. Este considerat inima ceasului, deoarece este fundamental in functionarea si acuratetea acestuia. Exista trei tipuri principale de miscare si sunt mecanice, automate si pe cuart.
Complicatii
Iata aici o bratara Facet din aur va arata senzational cu tonuri mai calde in piele.
Un ceas de baza va va spune doar ora, dar exista ceasuri care au caracteristici speciale unde puteti vedea si data si chiar fazele lunii. Acesti indicatori suplimentari pe care ii gasiti pe un ceas se numesc accesorii. Cate si ce aplicatii iti doresti in noul ceas tine de preferinte si gusturi.
Marime
Unul dintre cei mai importanti factori de luat in considerare atunci cand alegeti un ceas nou este dimensiunea. Nu ar trebui sa fie prea mare sau prea mic, cautati ceva bine proportionat la dimensiunea mainii.
O regula pe care o puteti aplica pentru a alege dimensiunea este de a masura circumferinta incheieturii mainii.
Daca masoara intre 12 si 15 centimetri, atunci ar trebui sa cautati o cutie cu o dimensiune medie de 38 pana la 42 mm., daca incheietura mainii masoara mai mult de 17 centimetri, atunci puteti alege o cutie intre 44 si 47 mm.
Cel mai bun mod de a sti daca ceasul pe care il doriti este proportional cu mana este sa-l incercati si sa-l priviti. Desigur, si dimensiunea ceasului este de obicei o declaratie de stare, deci trebuie sa tineti cont si de mesajul pe care doriti sa il transmiteti.
Pret
Ceasurile de lux ar putea parea foarte scumpe pentru unii, dar ceea ce merita cu adevarat este ceea ce se afla in spatele fiecareia dintre aceste piese.
Branduri precum Patek Philippe, IWC, Panerai sau Blancpain au chiar colectii cu un numar limitat de piese in lume. Ele se disting prin elaborarea pieselor lor de mana in cel mai meticulos mod posibil si cu cele mai bune materiale, unele dintre aceste ceasuri dureaza luni si chiar ani pentru a termina. Asa ca da, atunci cand cumperi un ceas de lux, obtii ceea ce investesti: o adevarata maiestrie high-end.
Cu siguranta cumparand un ceas de lux nu numai achizitionezi o piesa foarte speciala, cu complicatii unice in lumea ceasurilor, ci si misticismul, istoria si filosofia care vine odata cu brandul.
Ceasurile – piese cu istorie
Viziunea iluminismului asupra ceasurilor ca instrumente stiintifice a adus progrese rapide in mecanismele lor. Dezvoltarea in aceasta perioada a cronometrelor marine precise necesare in navigatia cereasca pentru a determina longitudinea in timpul calatoriilor pe mare a produs multe progrese tehnologice care au fost utilizate ulterior in ceasuri.
S-a constatat ca o cauza majora a erorii in ceasurile de echilibru au fost modificarile elasticitatii arcului de echilibru odata cu schimbarile de temperatura. Aceasta problema a fost rezolvata de balansierul bimetalic compensat cu temperatura, inventat in 1765 de Pierre Le Roy si imbunatatit de Thomas Earnshaw. Acest tip de balansier avea doua brate semicirculare realizate dintr-o constructie bimetala.
Daca temperatura creste, bratele s-au indoit usor spre interior, determinand rotirea mai rapida a rotii inainte si inapoi, compensand incetinirea din cauza arcului de echilibru mai slab. Acest sistem, care ar putea reduce eroarea indusa de temperatura la cateva secunde pe zi, a inceput treptat sa fie utilizat in ceasuri in urmatoarele sute de ani.
Butoiul de rulare inventat in 1760 de Jean-Antoine Lépine a oferit o forta de antrenare mai constanta pe durata perioadei de functionare a ceasului, iar adoptarea sa in secolul al XIX-lea a facut ca dispozitivul sa fie depasit. In aceasta perioada au fost realizate cronometre de buzunar complicate si ceasuri astronomice cu multe limbi si functii.
Evacuarea cu parghie, inventata de Thomas Mudge in 1759 si imbunatatita de Josiah Emery in 1785, a intrat treptat in uz incepand cu 1800, in principal in Marea Britanie; a fost adoptat si de Abraham-Louis Breguet, dar elvetianceasornicarii (care pana acum erau principalii furnizori de ceasuri in cea mai mare parte a Europei) au aderat in mare parte la cilindru pana in anii 1860.
Pe la 1900, totusi, parghia a fost folosita in aproape fiecare ceas fabricat. In aceasta scapare, roata de evacuare a impins pe o „parghie” in forma de T, care a fost deblocata pe masura ce balansierul trecea prin pozitia sa centrala si a dat rotii o scurta impingere inainte de a o elibera.
Avantajele parghiei au fost ca permitea balansului sa se balanseze complet liber in cea mai mare parte a ciclului sau; datorita „blocarii” si „tragerii” actiunea sa a fost foarte precisa; si a pornit de la sine, asa ca daca balansierul era oprit de un element de sticla, pornea din nou.