Psihoterapie – ce este si la ce foloseste?

Psihoterapie – ce este si la ce foloseste?

Prezentare generala

Psihoterapia este un termen general pentru tratarea tulburarilor de sanatate mintala care implica discutiile cu un psihiatru, psiholog sau alt tip de profesionist in domeniul sanatatii mintale.

In timpul psihoterapiei, vei invata despre boala si starile voastre de spirit, sentimentele, gandurile si comportamentele voastre. Psihoterapia te ajuta sa inveti cum sa preiei controlul asupra vietii tale si sa raspunzi situatiilor solicitante prin strategii sau situatii sanatoase de adaptare.

Exista mai multe tipuri de psihoterapie, fiecare cu propria abordare. Tipul de psihoterapie potrivit pentru tine depinde de situatia ta particulara. Psihoterapia este, de asemenea, cunoscuta sub numele de „vindecare”, „terapie psihosociala”, sau pur si simplu „terapie.”

Cauti psihoterapie Bucuresti? Aici poti gasi toate informatiile de care ai nevoie.

La ce foloseste psihoterapia

Psihoterapia poate fi de ajutor in tratarea majoritatii problemelor de sanatate mintala, inclusiv:

  • Tulburari de anxietate, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC), fobiile, tulburarea de panica sau tulburarea de stres post-traumatic (PTSD)
  • Tulburari de dispozitie,cum ar fi depresia sau tulburarea bipolara
  • Dependente, cum ar fi alcoolismul, dependenta de droguri sau jocurile de noroc patologice
  • Tulburari de alimentatie,cum ar fi anorexia sau bulimia
  • Tulburari de personalitate,cum ar fi tulburarea de personalitate borderline sau tulburarea de personalitate dependenta
  • Schizofreniesau alte tulburari care provoaca deconectarea de la realitate (tulburari psihotice)

Nu toti cei care beneficiaza de psihoterapie sunt diagnosticati cu o boala psihica. Psihoterapia poate ajuta cu o serie de griji de viata si conflicte care pot afecta pe oricine. De exemplu, ea poate ajuta:

  • Rezolvarea conflictelorcu partenerul sau cu o alta persoana din viata ta.
  • Ameliorarea anxietatii sau a stresuluide la locul de munca sau din alte situatii.
  • Confruntarea cu schimbari majore de viata, cum ar fi divortul, moartea unei persoane dragi sau pierderea unui loc de munca.
  • Invatarea sa se controleze reactiile nesanatoase,cum ar fi atacurile din trafic sau comportamentul pasiv-agresiv
  • Asumarea unei probleme grave sau progresive de sanatate fizica, cum ar fi diabetul, cancerul sau durerea pe termen lung (cronica)
  • Recuperarea in urma abuzului fizic sau sexual saua asistarii la violenta.
  • Confruntarea cu probleme sexualede cauza fizica sau psihologica
  • Dormitul mai bine,daca exista probleme cu somnul.

Eficienta psihoterapiei – care sunt acestea

In unele cazuri, psihoterapia poate fi la fel de eficienta ca medicamentele, cum ar fi antidepresivele. Cu toate acestea, in functie de situatia dumneavoastra specifica, psihoterapia singura poate sa nu fie suficienta pentru a ameliora simptomele unei boli de sanatate mintala. De asemenea, este posibil sa ai nevoie de medicamente sau alte tratamente.

Riscurile psihoterapiei – care sunt

Psihoterapia are, de obicei, putine riscuri. Dar, pe masura ce se exploreaza cele mai dureroase experiente si sentimente, s-ar putea sa te simti uneori inconfortabil din punct de vedere emotional. Cu toate acestea, riscurile sunt reduse la minimum daca lucrezi cu un terapeut instruit care se poate adapta la tipul de terapie de care ai nevoie si intensitatea acesteia.

Inveti abilitati de adaptare care te pot ajuta sa controlezi si sa stapanesti sentimentele si temerile negative.

Cum te pregatesti pentru psihoterapie

Iata care sunt pasii: Incepe dupa cum urmeaza:

  • Gaseste un terapeut.Obtine o trimitere prin intermediul medicului dumneavoastra, al planului de asigurari de sanatate, al prietenului sau al altei surse de incredere. Multi angajatori ofera servicii de consiliere sau recomandari prin programe de asistenta a angajatilor. Sau puteti gasi un terapeut pe cont propriu, de exemplu, printr-o asociatie profesionala pe Internet.
  • Intelege costurile.Daca ai asigurare de sanatate, afla ce acoperire ofera pentru psihoterapie. Unele planuri de sanatate acopera doar un anumit numar de sedinte de psihoterapie pe an. De asemenea, discuta cu terapeutul despre taxe si optiuni de plata.
  • Analizeaza preocuparile.Inainte de prima consultatie, gandeste ce probleme doreste sa abordezi. In timp ce poti clarifica acest lucru cu terapeutul tau., avand o idee despre el in prealabil, poate servi ca un bun punct de plecare.

Verifica evaluarile

Inainte de a te consulta cu un psihoterapeut, verifica istoricul, educatia, certificarea si licenta acestora. Termenul de „psihoterapeut” este general, nu un titlu de post si nici nu indica nivelul de educatie, formare sau licentiere.

Psihoterapeutii instruiti pot avea mai multe titluri de locuri de munca diferite, in functie de educatia si rolul lor. Majoritatea au o diploma de master sau un doctorat cu pregatire specifica in terapia psihologica. Medicii de sanatate mintala (psihiatri) pot prescrie medicamente si pot oferi psihoterapie.

Exemple de psihoterapeuti includ psihiatri, psihologi, consilieri profesionisti licentiati, asistenti sociali licentiati, terapeuti de familie casatoriti si licentiati, asistenti psihiatrici si alti profesionisti autorizati in domeniul sanatatii mintale.

Asigura-te ca terapeutul pe care il alegi are cerinte de certificare si autorizare de stat pentru disciplina lor particulara. Cheia este de a gasi un terapeut calificat, care se poate adapta la tipul de terapie de care ai nevoie si intensitatea acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *