Atunci cand un dentist experimentat efectueaza o interventie chirurgicala de tip implant dentar, aceasta interventie este considerata a dintre cele mai sigure si mai previzibile tipuri de chirurgie dentara.
Implantul ofera un suport puternic pentru inlocuirea dintilor si permite aparitia si functia dintilor care trebuisc restaurati, incluzand stimularea regenerarii osoase sub dinte. Cu toate acestea, mai multe riscuri si complicatii sunt asociate cu implanturile dentare si trebuie luate in considerare.
Exista diferiti factori care pot afecta perioada de vindecare dupa un implant dentar, cum ar fi calitatea osoasa si densitatea osoasa la nivelul locului si raspunsul tesutului la implant. Pentru a reduce riscurile in timpul perioadei de vindecare dupa un implant dentar, se recomanda evitarea aplicarii fortei excesive asupra implantului pe masura ce acesta se vindeca.
In continuare vom vedea care sunt cateva dintre riscurile unui implant dentar:
Esecul integrarii
Stabilitatea primara a implantului, care se refera la stabilitatea unui implant dentar care urmeaza direct procedura, este un factor semnificativ pentru integrarea implantului in os. Stabilitatea primara insuficienta poate duce la esecul implantului in primele saptamani.
Pe masura ce osul din jurul implanturilor incepe sa se regenereze si sa se imbina cu implantul dentar, acesta sustine implantul si asigura stabilitate secundara. Aceasta continua sa se consolideze pe masura ce fuziunea dintre os si implant creste, ducand in final la stabilitate biologica in scenariul ideal.
Atunci cand implantul nu poate fi plasat suficient in os pentru a asigura stabilitatea primara a implantului, exista un risc crescut de esec al osseointegrarii. Antibioticele profilactice sunt de obicei administrate inainte de procedura de implantare, deoarece acest lucru poate contribui la reducerea riscului de insuficienta a implantului cu o treime.
Perforare
In timpul procedurii de plasare a unui implant dentar in maxilar, unele dintre structurile anatomice din apropiere sunt cateodata ranite. Aceasta include perforarea sinusului maxilar, a marginii inferioare, a placii linguale, a placii labiale, a canalului alveolar inferior sau a gingiei.
Daca cavitatea maxilara sinusala este perforata de implant, de exemplu, aceasta poate duce la probleme sinusale si infectii in zona in viitor.
Infectie
Infectia este o complicatie considerabila a implantarii dentare. Infectia poate aparea in zona afectata, prezentandu-se ca un abces, fistula, supuratie, inflamatie sau radiolucenta. In plus, poate afecta si zonele mai largi ale corpului pentru a provoca o infectie sistemica.
Cu toate ca antibioticele sunt administrate adesea inainte de procedura de implantare pentru a creste sansele de reusita a integrarii, este putin probabil ca acestea sa reduca riscul de infectie.
Pierderea osoasa excesiva
Pierderea osoasa excesiva in zona implantului dentar poate reduce stabilitatea inlocuirii implantului si de obicei necesita interventie.
Pierderea osoasa intre implanturi si dintii naturali poate duce deasemenea la aparitia triunghiurilor negre dintre dinti, care nu sunt placute din punct de vedere estetic si cresc dificultatea de a mentine dintii curatiti.
Fragmentarea sau fracturarea implantului
Fragmentarea sau fractura surubului de fixare a implantului dentar reprezinta o complicatie serioasa care nu poate fi rezolvata cu usurinta. Se poate salva ocazional prin inlaturarea surubului si inlocuirea implantului dentar, dar osul ramas nu poate fi suficient de puternic pentru a sustine un nou implant in unele cazuri.
Fractura unei piedici poate fi fixata prin inlocuirea bontului si coroanei. Aceasta este o complicatie estetica care nu are un impact semnificativ asupra fuziunii implantului si a osului, fiind astfel mult mai usor de manevrat decat ruperea surubului de rezemare.