Alegerea lampilor de tavan pentru casa ta poate parea simpla, dar din experienta noastra, exista multe ocazii in care o alegere proasta a lampii ajunge sa strice investitia facuta atunci cand ne decoram casa.
Din acest motiv, ne-am propus sa faceti aceasta postare, pentru a evita sa va dati seama tarziu ca nu ati evaluat anumite probleme inainte de a alege lampa de tavan (si nu vorbim despre designul acesteia).
La sfarsitul articolului va veti da seama ca nu mentionam in niciun moment lucruri precum estetica sau designul lampii si asta este pentru ca este ceva subiectiv si ceea ce conteaza este ca suntem capabili sa cream mediul si sa iluminam spatiul in mod corespunzator, indiferent de designul lampii.
Inainte de a alege lampile de tavan pentru casa noastra, trebuie sa ne punem urmatoarele intrebari:
- In ce camera voi instala lampa de tavan?
- De cata lumina am nevoie?
- Ce atmosfera vreau sa am?
Ce camera vom ilumina si ce caracteristici are?
Incepem cu ceea ce, in opinia noastra, este cel mai important lucru atunci cand alegeti lampa de tavan si este:
- In ce camera o vom instala.
- Ce caracteristici are camera.
In general, primul lucru la care ne uitam inainte de a cumpara lampa este designul sau si nu apreciem ca designul lampii de tavan conditioneaza in mare masura modul in care trebuie sa lumineze camera in care va fi instalata.
Din acest motiv, primul lucru este sa luam in considerare camera pe care o vom ilumina si ce tip de iluminat dorim. Sa vedem cu 2 exemple:
Living cu 2 camere si 2 puncte de lumina
„Trebuie sa iluminez un living compus din zona de luat masa si zona generala (canapea si televizor), ce este ideal?”
Primul lucru pe care trebuie sa-l facem atunci cand vom ilumina un loc, este prin iluminarea lampilor, sporirea virtutilor lor si ascunderea posibilelor defecte ale acestora. In acest caz, idealul este sa separati vizual zonele si sa incercati sa creati spatii diferentiate.
Cum realizam acest lucru? Ei bine, una dintre cele mai eficiente modalitati de a o realiza este instalarea unei lampi pandantiv pe masa de luat masa si a unei lampi fixe de tavan sau a unei lampi de tavan in zona televizorului. Vezi aici corpuri de iluminat.
In acest fel cream doua medii diferite in functie de utilizarea pe care o vom oferi, de asemenea, in zona canapelei vom avea o lumina mai generala care ajuta la crearea de spatii mari si la masa de luat masa ceva mai centrat si mai confortabil.
Camera mica cu tavan scazut si un singur punct de lumina
Imaginati-va ca trebuie sa iluminati o camera mica cu un tavan scazut, deoarece primul lucru este sa incercati sa o faceti sa para cat mai mare posibil si pentru asta este foarte important sa alegem lampa de tavan care ne ajuta sa o atingem.
Cum? Ei bine, cu o lampa de tavan cat mai plana posibil si, daca este posibil, care distribuie lumina intr-un unghi mai mare (fara lumina concentrata). Ce reusim cu asta? In primul rand creati cel mai mare sentiment posibil de inaltime si datorita unui unghi larg de lumina, nu vom avea umbre sau zone intunecate pe perete, evitam „efectul de pestera” si sporim senzatia de spatiu.
Cata lumina trebuie sa dea lampa noastra de tavan?
„Lumeni” acest cuvant pana de curand necunoscut aproape tuturor si acum nu facem altceva decat sa-l vedem in tot ceea ce tine de lampi si ce inseamna? Ei bine, practic lumenii sunt cantitatea de lumina pe care o emite.
Anterior am avut ideea de cat de multa lumina a dat o lampa de watii becurilor sale, dar odata cu sosirea LED-urilor care s-au schimbat radical si trebuie sa stim cati lumeni sunt potriviti pentru fiecare caz in parte.
De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca astazi multe lampi de tavan cu LED-uri care nu au becuri asa cum le-am inteles in mod traditional, ci integreaza lumina LED in structura lor (ceea ce numim in mod obisnuit LED-uri integrate).
Din acest motiv, in multe descrieri ale lampilor de plafon cu LED-uri este indicat sa stim cati lumeni are.
Ce atmosfera doriti sa creati cu lampa de tavan?
In postarile anterioare am vorbit despre importanta de a sti ce culoare a luminii LED este cea mai potrivita in fiecare caz, practic pentru ca are o influenta directa asupra unui alt aspect atunci cand alegem lampile de tavan, mediul pe care dorim sa il cream.
Cand vizitam un hotel sau luam masa intr-un restaurant romantic si suntem foarte confortabili si relaxati, de obicei nu ne dam seama ca unul dintre motivele pentru care avem acest sentiment este culoarea luminii care lumineaza camera.
Daca ne dorim o atmosfera linistita si confortabila, culoarea deschisa recomandata este intre 2700-3000k, astfel incat sa avem o referinta clara.