Tot ce trebuie sa stii despre probiotice

Tot ce trebuie sa stii despre probiotice

Probioticele sunt bacterii vii care sunt bune pentru dumneavoastra, in special pentru sistemul digestiv. De obicei, ne gandim la acestea ca germeni care provoaca boli, dar corpul fiecarei persoane este plin de bacterii, atat bune cat si rele. Probioticele sunt adesea numite bacterii „bune” sau „utile” deoarece acestea va ajuta sa va mentineti sanatatea.

Puteti gasi probiotice unele alimente, cum ar fi iaurtul de exemplu, sau puteti opta pentru un supliment probiotic. Medicii le sugereaza pacientilor sai adesea astfel de suplimente probiotice care sa-i ajute la problemele digestive.

Cum functioneaza?

Cercetatorii incearca sa afle exact cum functioneaza probioticele. Unele dintre modalitatile in care acestea va pot mentine sanatosi:

  • Cand pierdeti bunele bacterii din corpul dumneavoastra, de exemplu dupa ce luati antibiotice, probioticele va pot ajuta sa le inlocuiti.
  • Acestea va pot ajuta sa echilibrati bacteriile „bune” si „rele” pentru a va mentine corpul asa cum ar trebui.

Tipuri de probiotice

Multe tipuri de bacterii sunt clasificate ca probiotice. Toate au avantaje diferite, dar cele mai multe provin din doua grupuri. Adresati-va ca ii solicitati informatii medicului dumneavoastra despre ceea ce va poate ajuta cel mai bine privind probioticele.

Lactobacilus. Acesta poate fi cel mai frecvent tip de probiotic intalnit. Este cel pe care il veti gasi in iaurt si alte alimente fermentate. Diferitele tulpini pot ajuta la indepartarea senzatiei de diaree si poate ajuta persoanele care nu pot digera lactoza, zaharul din lapte.

Bifidobacterium. O puteti gasi in unele produse lactate. Poate ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului intestinului iritabil IBS si la alte conditii.

Saccharomyces boulardii este o drojdie gasita in probiotice. Se pare ca ajuta la combaterea diareei si a altor probleme digestive.

Ce fac probioticele?

Printre altele, probioticele ajuta la trimiterea alimentelor prin intestin, afectand nervii care controleaza circulatia intestinala. Cercetatorii inca incearca sa-si dea seama care sunt cele mai bune probiotice pentru anumite probleme de sanatate. Unele conditii comune pe care le trateaza aceste probiotice sunt:

  • Sindromul colonului iritabil;
  • Boala intestinului inflamator (IBD);
  • Diareea infectioasa (provocata de virusi, bacterii sau paraziti);
  • Diareea provocata de antibiotice.

Exista, de asemenea, unele cercetari care arata ca sunt utile pentru problemele din alte parti ale corpului. De exemplu, unii oameni spun ca au ajutat:

  • Conditii cutanate, cum ar fi eczema;
  • Sanatatea urinara si vaginala;
  • Prevenirea alergiilor si raceliilor;
  • Sanatatea orala.

Cum sa le folositi in siguranta

Probioticele sunt reglementate ca alimente si suplimente alimentare, nicidecum ca si medicamente. Spre deosebire de companiile de medicamente, producatorii de suplimente probiotice nu trebuie sa arate ca produsele lor sunt sigure sau ca functioneaza.

Adresati-va medicului dumneavoastra daca doriti sa luati probiotice, iar acesta va poate spune daca este o idee buna pentru dumneavoastra. In general, alimentele probiotice si suplimentele se considera a fi sigure pentru majoritatea oamenilor, desi unele persoane cu probleme ale sistemului imunitar sau alte afectiuni grave de sanatate nu trebuie sa le ia.

In unele cazuri, reactiile adverse usoare ar putea include un stomac deranjat, diaree, gaz si balonare in primele doua zile dupa ce ati inceput sa le luati. De asemenea, pot provoca reactii alergice. Incetati sa le luati si discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *