Obsesia umana vis-a-vis de depasirea limitelor anterioare se observa si in domeniul constructiilor. Diversi potentati ai planetei, sprijiniti de o puternica industrie producatoare de utilaje de constructii, se intrec in constructia unor cladiri tot mai inalte.
Prabusirea celor doua turnuri gemene WTC din 11 septembrie 2001 nu a reusit sa sperie acesti investitori dornici de recorduri pe verticala. Astfel , vom fi martori in viitorul apropiat la atingerea pragului de 1000 de metri inaltime pentru o constructie terestra.
Dezvoltarea fara precedent a tehnologiei a permis crearea unor utilaje de constructii ultraperformante, principalele “vinovate” in realizarea acestor constructii de domeniul filmelor stiintifico-fantastice.
Aflat intr-o transformare continua, topul primelor 10 cladiri , cele mai inalte din lume, arata cum nu se poate mai bine evolutia puterii financiare , pe zone geografice . Observam astfel retrogradarea fostelor inaltimi americane Willis Tower si Trump International Tower din Chicago, in detrimentul nou construitelor inaltimi din Asia.
E clar ca supermediatizata criza financiara a afectat mai drastic lumea occidentala fata de Orient. Astfel , inceputul mileniului XXI , gasea in anul 2004 o cursa “cap la cap”intre Turnurile Petronas din Malayesia si cladirea Taipei 101 din Taiwan , ultima reusind sa se impuna datorita depasirii pentru prima oara a pragului de 500 de metri pe verticala.
Opinia publica internationala, ramasa “cu gura cascata” in fata acestor realizari n-a apucat sa se dezmeticeasca prea bine, ca s-a trezit cu alte doua “bijuterii”, de aceasta data “made in China”, respectiv cladirile International Commerce Center din Hong Kong si World Financial Center din Shanghai , ambele apropiind pragul celor 500 de metri, nereusind totusi sa-l depaseasca.
Toate acestea n-au facut altceva decat sa-l ambitioneze pe emirul UAE, care a dispus in 2004 inceperea constructiilor din Dubai. Ansamblu arhitectonic ce avea sa fie finalizat in anul 2010 , culminand cu cea mai inalta cladire din lume, Burj Khalifa , de 828 de metri.
Beneficiind de serviciile celor mai tari firme de constructii din lume , acest vizionar a reusit sa transforme imbinarea desertului cu marea intr-un peisaj magnific . Intr-adevar s-au cheltuit 1,5 miliarde de dolari dar toata investitia va fi recuperata in cativa ani, Dubai-ul devenind noua destinatie de vacanta si mai nou de shopping , preferata de turistii din lumea intreaga.
Dar lucrurile nu se opresc aici , concurenta fiind acum cauza principala a evolutiei umanitatii. Astfel ca miliardarii Arabiei Saudite , invidiosi pe succesul vecinilor , au hotarat sa demonstreze ca-i pot intrece , dispunand inceperea lucrarilor la constructia turnului Kingdom Tower din orasul Jeddah.
Kingdom Tower va fi prima constructie de pe planeta, a carei inaltime va atinge incredibila valoare de 1000 de metri ( 1 kilometru). Cheltuielile aferente acestei constructii au fost estimate la 1,2 milioane de dolari. Turnul va avea cu aproximativ 50 de etaje mai mult decat Burj Khalifa.
Fascinati de transformarea petrodolarilor in astfel de megaconstructii , nu ne ramane decat sa zugravim apartamentul sau sa ne reparam casa cu ajutorul performantelor utilaje de constructii , ce le putem cumpara sau inchiria de la Epinvest.ro .
Sau sa visam ca vrejul de fasole al lui Jack era Casa Poporului….
1. Un ieşean va trăi ca în poveşti într-o casă hobbit. Ce părere aveţi?
2. Dezgustător! Vezi care sunt 5 cele mai murdare obiecte din casa ta
3. Tu ai locui în casa în formă de ceainic?
4. Cea mai mare bancă de pe piaţă ieftineşte creditele Prima Casă şi scade dobânzile la creditele în lei