Vata de sticla – ce este si cum se obtine?

Vata de sticla – ce este si cum se obtine?

0 Shares
0
0
0

Vata de sticla este o fibra minerala realizata din milioane de filamente de sticla lipite cu un liant. Spatiul liber cu aer prins intre fibre creste rezistenta la transmiterea caldurii.

Procesul de fabricatie

Materiile prime sunt silicea sub forma de nisip de grindina intreg (SiO2), carbonat de sodiu (Na2CO3), sulfat de sodiu (Na2SO4), potasiu (K) si dolomit (Mg (CO3)2). 

Incepe prin topirea la o temperatura de 1450 °C a unui amestec de nisip natural, aditivi si sticla reciclata. Sticla astfel obtinuta este transformata in fibre.

Pentru a face acest lucru, se utilizeaza o metoda de mare viteza similara cu cea utilizata pentru a face bile de bumbac, fortand-o printr-o retea subtire prin intermediul unei forte centrifuge, racindu-se atunci cand vine in contact cu aerul.

Coeziunea si rezistenta mecanica a produsului se obtine prin pulverizarea milioanelor de filamente cu o solutie de legare care adera la fibre impreuna.

Masa fibrelor incorporate in liant este incalzita la o temperatura de aproximativ 200 ° C pentru a polimeriza rasina si este vindecata pentru a-i da rezistenta si stabilitate. Etapa finala include taierea lanii si ambalarea in rulouri sau panouri la presiune ridicata inainte de paletizarea produsului finit, pentru a facilita transportul si depozitarea acestuia.

Aplicatii in constructie

Aplicatii in cladiri rezidentiale:

  • Incinte verticale
  • Acoperis inclinat
  • Pereti despartitori si tavane interioare
  • Conducte de aer conditionat
  • Izolare fonica pentru pardoseli
  • Izolare fonica pentru tavane false

Aplicatii in constructii industriale:

  • Acoperisuri si fatade duble din tabla
  • Compartimentari interioare
  • Izolarea acoperisului
  • Conducte de aer conditionat
  • Izolarea conductelor de aer conditionat

Vata de sticla este un material izolator termic si acustic extrem de eficient si usor de utilizat. Materialul are un raport foarte bun rezistenta termica/pret, fiind un material foarte potrivit pentru izolarea fonica.

Exista o serie de detalii importante care predefinite izolarea fonica a unui sistem:

  • Materialul izolant trebuie selectat pentru structura sa, care este fundamentala pentru comportamentul izolatiei fonice. Materialele ideale au o structura elastica.
  • Capacitatea izolatiei de a umple complet o cavitate are un impact pozitiv asupra performantei sistemului. Ajustarea corecta a izolatiei in locurile in care apar de obicei punti acustice.

Vata minerala din sticla are cel mai bun echilibru ecologic (in ceea ce priveste emisiile deCO2). Evaluarea ciclului de viata (BCV) este un proces de evaluare a efectelor pe care un produs le are asupra mediului pe toata durata sa de viata, de crestere a eficientei resurselor si de scadere a responsabilitatilor. Acesta poate fi utilizat pentru a studia impactul asupra mediului al unui produs sau rolul pe care produsul ar trebui sa il joace. BCV este denumit in mod obisnuit o analiza “cradle-to-grave”.

Cumpara de aici vata minerala la dimensiunea dorita.

Vata minerala de sticla de pe fatada ventilata

In asamblarea unei fatade ventilate ne-am obisnuit sa vedem vata minerala de sticla, folosita ca izolatie, acoperita cu o tesatura neagra sau voal. Dar este aceasta tesatura cu adevarat necesara pentru a proteja lana de vremea nefavorabila, cum ar fi ploaia sau vantul?

Izolatia cu vata minerala pe o fatada ventilata are nevoie de un voal?

In afara de criteriile estetice, cum ar fi culoarea de fundal aleasa pentru o fatada cu perforatii, alegerea unei lani cu voal sau fara voal va fi determinata de materialul ales.

“Vantul poate fi celalalt mare dusman al integritatii unui material izolant intr-o fatada ventilata, explica specialistii dar s-au testat si aceste panouri cu teste riguroase de rezistenta la presiunea vantului, cu un gradient de viteza in crestere care a ajuns la 110 km/h si o durata totala de testare de 4 ore, fara pierderea de material.

La toate aceste teste trebuie sa adaugam afirmatiile care atesta comportamentul sau excelent impotriva incendiilor sau capacitatea sa de a izola termic si acustic cladirile in care este instalat.

Vata de sticla izolatoare

Conform studiului proprietatilor acestui material, s-a constatat ca vata de sticla este un material izolant termic si acustic foarte eficient si usor de manevrat.

Pentru ca un material sa serveasca drept izolator acustic pentru un sistem, acesta trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • Materialul izolant trebuie selectat in functie de structura sa, care este fundamentala pentru comportamentul izolatiei fonice. Materialele ideale ar trebui sa aiba o structura elastica.
  • Capacitatea izolatorului trebuie sa fie buna, astfel incat sa permita umplerea completa a cavitatii si sa se obtina un impact pozitiv asupra performantei sistemului.

Certificari de sustenabilitate

Un alt aspect de luat in considerare foarte apreciat de certificarile de sustenabilitate ale cladirilor este comportamentul circular al acestui material.

Ideal pentru reabilitarea cladirilor

Pe langa faptul ca este o solutie ideala pentru constructii noi, fatada ventilata este, de asemenea, una dintre cele mai favorabile structuri pentru a oferi economii, confort si respect fata de mediu in reabilitarea cladirilor.

Odata cu sosirea fondurilor europene in unele tari, pentru reabilitarea locuintelor, comunitatile de proprietari pot beneficia de bonusuri de pana la 60% din impozitul pe venitul personal pentru interventiile in proprietati care reduc consumul de energie electrica cu cel putin 30% sau ating eficienta maxima (A).

0 Shares
You May Also Like