Consumul obisnuit de cafea de catre persoane care nu sufera de boli de inima este asociat, potrivit unui studiu recent, unui risc scazut de deces cauzat de accident vascular cerebral si infarct, in comparatie cu cei care nu consuma cafea. Potrivit aceluiasi studiu, pot fi consumate pana la 3 cani de cafea zilnic.
Studiul, care a examinat comportamentul consumului de cafea a peste 468.000 de persoane s-a desfasurat in Marea Britanie, si a descoperit noi beneficii ale indragitei bauturi.
Comparativ cu persoanele care nu au consumat cafea, analiza a constatat ca riscul de insuficienta cardiaca a scazut in timp intre 5% si 12% pentru fiecare ceasca de cafea consumata in fiecare zi. Riscul de insuficienta cardiaca a ramas acelasi pentru cei care nu beau cafea si pentru cei care obisnuiesc sa consume o ceasca pe zi, dar cand oamenii au baut doua sau mai multe cesti de cafea neagra pe zi, riscul a scazut cu aproximativ 30%, a constatat analiza.
„Asocierea dintre cofeina si reducerea riscului de insuficienta cardiaca a fost surprinzatoare”, a declarat unul dintre autori, Dr. David Kao, director medical al Centrului Colorado pentru Medicina Personalizata de la Universitatea din Colorado. „Cafeaua si cofeina sunt adesea considerate de catre populatia generala ca fiind „rele” pentru inima, deoarece oamenii le asociaza cu palpitatii, hipertensiune arteriala, etc.”, a mai spus Kao.
Consumul de cantitati moderate de cafea poate proteja adultii de diabetul de tip 2, boala Parkinson, boli de ficat, cancer de prostata, Alzheimer, dureri de spate cauzate de munca la birou si altele.
In timp ce bauta cu moderatie cafeaua poate avea proprietati protectoare pentru sanatatea creierului, in exces ea ar putea provoca mai mult rau decat bine. Un studiu Nutritional Neuroscience din iunie 2021 a constatat ca consumul a mai mult de sase cani de cafea pe zi a fost asociat cu un volum total mai mic de creier si cu un risc crescut, de 53%, de dementa.
Cafea pe stomacul gol: ce efecte are?
Desi foarte multe persoane au obiceiul ca primul lucru pe care-l fac de dimineata este sa-si bea cafeaua, inainte de micul-dejun, acest obicei nu este benefic pentru toti. Exista persoane care au raportat probleme la nivel gastrointestinal atunci cand au ales sa bea cafea pe stomacul gol.
Cercetarile arata ca efectele cafelei pe stomacul gol sunt limitate, dar o legatura puternica intre consumul de cafea si problemele digestive nu a fost stabilita. Cafeaua stimuleaza productia de acid in stomac, care poate irita uneori, mai ales in cazul celor care se confrunta cu reflux sau arsuri.
Pentru anumite persoane, disconfortul poate fi evident pe stomacul gol. Poti consuma inainte alimente care sa-ti calmeze aciditatea stomacului. Printre acestea se numara bananele, ovazul, ouale, fructele cu exceptia citricelor si toastul din cereale integrale.
Daca dupa ce ai baut cafea pe stomacul gol te simti bine, atunci nu ai de ce sa renunti la acest obicei. Dar daca te confrunti cu disconfort, poate ca ar trebui sa-ti ajustezi obiceiurile.
Multe studii despre cafea se fac doar pe consumul de cafea neagra. Adaugarea produselor lactate, a zaharului, a aromelor sau a cremelor fara lapte anuleaza beneficiile sanatoase ale inimii cafelei.
De asemenea, pentru a va bucura pe deplin de beneficiile cafelei, va recomandăm produsele de calitate de cafea boabe și capsule (capsule tchibo, capsule lavazza) pe care le gasiti in magazinele de specialitate.