Vopsea electrostatica (caracteristici si tipuri)

0 Shares
0
0
0

Vopseaua electrostatica, cunoscuta si sub numele de vopsea pulbere, este o alternativa excelenta pentru acoperirea pieselor din metal si plastic, deoarece, spre deosebire de vopselele lichide traditionale, impiedica formarea bulelor pe suprafata si scurgerea oferind un finisaj mai uniform. Vopseaua electrostatica are, de asemenea, caracteristici fizice mult superioare vopselelor traditionale.

Ele sunt, de asemenea, foarte ecologice, deoarece este posibil sa se recupereze vopseaua care nu este aplicata si sa se evite deseurile. Pentru a vopsi electrostatic, intra pe vopsitorie electrostatica profile aluminiu.

Pentru aplicarea sa este necesar sa se utilizeze o masina de vopsit cu pulbere si un cuptor de intarire intr-un proces care nu emite niciun tip de solvent care dauneaza mediului, acesta fiind unul dintre numeroasele motive pentru care este un tip de vopsea din ce in ce mai utilizat. Pentru recuperarea vopselei, se utilizeaza o cabina de vopsea, care are un modul integrat in care vopseaua care nu adera este captata pentru a o recupera si a o reutiliza.

Vopseaua electrostatica sau pulbere este un amestec omogen de particule fine si solide de minerale, pigmenti si rasini. Se numeste vopsire electrostatica datorita modului in care adera la piese si pentru ca acest lucru sa se intample este necesar sa se utilizeze o masina de vopsit cu pulbere, un echipament specializat in care vopseaua este amestecata cu aerul prin incarcarea electrica a acesteia.

Atunci cand sunt incarcate electric, particulele de vopsea sunt atrase de suprafata care urmeaza sa fie vopsita, de obicei metalica sau plastica, care este impamantata.

Odata aderente la suprafata, pentru ca particulele sa fie fixate pe ea, ele sufera un proces de incalzire intr-un cuptor de intarire in care sunt transformate intr-un strat continuu. Acest lucru se datoreaza faptului ca in momentul in care pigmentii se topesc datorita efectului caldurii, rasinile si mineralele reactioneaza formand un film durabil si uniform pe suprafata pe care a fost aplicata vopseaua.

Calitatile acoperirii formate de acoperirea cu pulbere depind de compozitia sa, deci este esential sa cunoasteti caracteristicile produsului inainte de a-l utiliza pentru o aplicatie specifica. Dupa cum am mentionat deja, acest tip de vopsele sunt compuse din rasini, pigmenti si minerale, dar au si agenti de intarire, aditivi si umpluturi, care impreuna va vor oferi caracteristicile de culoare, rezistenta, flexibilitate si tipul de finisaj.

Procentele fiecarei componente prezentate de vopselele electrostatice sunt variate, dar exista cateva linii directoare care permit determinarea cantitatii de compusi din vopsea pentru a realiza produsul necesar pentru o anumita aplicare.

Datorita acestui fapt, posibilitatile sunt practic nelimitate si se pot face modificarile necesare in compozitia sa pentru a obtine un strat de acoperire cu caracteristici foarte specifice, cu toate acestea, astazi exista trei tipuri de acoperire cu pulbere disponibile pe piata cele mai utilizate: epoxidice, /poliester sau hibrid.

Inainte de a incepe sa vorbim despre particularitatile fiecaruia dintre aceste picturi, este pertinent sa mentionam ce rol joaca elementele care alcatuiesc o pictura electrostatica.

Vopsele epoxidice. Ele se caracterizeaza prin faptul ca sunt vopsele de rezistenta ridicata la impact, o aderenta mare, o rezistenta excelenta la oxidare si pentru a oferi o performanta ridicata in momentul aplicarii lor.

Tot ce trebuie sa stii despre vopsirea masinilor

Este grozav sa-ti pictezi propria masina, dar discutia cu tipul de la magazinul de vopsea te poate determina sa-ti reconsideri planul. Smalt? Uretan? In doua parti? Intr-o singura etapa? Numai terminologia poate trimite multi oameni imediat inapoi pe usa.

Toate vopselele sunt alcatuite din trei ingrediente: liant, pigment si un agent purtator. Pigmentul sau nuanta se explica de la sine – este culoarea pe care o vedeti. Liantul este adesea denumit rasina si poate fi util sa ne gandim la el ca seva de copac, acel lichid gros si lipicios de hidrocarburi care se intareste atunci cand este expus la aer. Iar agentul purtator se refera la solutia in care este suspendata rasina. Acesta mentine liantul in forma lichida pana cand este aplicat, moment in care fie se evapora, fie se leaga chimic de suprafata masinii.

Rasinile pentru vopsea auto sunt de obicei unul dintre urmatorii trei compusi chimici: lac, email sau uretan. Lacul este greu de gasit (si ilegal de pulverizat) in zonele controlate de poluare ale tarii, dar merita mentionat pentru ca inca veti auzi baieti care vorbesc poetici despre lacul frecat manual.

Atractia lacului este ca este usor de pulverizat si se usuca pana la un finisaj neted si lucios. In comparatie cu vopselele de astazi, totusi, lacul este o porcarie pentru ca are nevoie de multa intretinere sub forma de ceara si slefuire si devine casant odata cu varsta. Expunerea la lumina soarelui ii accelereaza imbatranirea, iar daca nu este intretinut bine, lacul va fi crapat si cretos in cativa ani.

Este, de asemenea, poluatorul grav al lumii vopselei, deoarece lacul se intareste prin uscare, mai degraba decat prin lipirea chimica de masina. Cu alte cuvinte, portiunile lichide ale vopselei se evapora, lasand in urma rasina colorata sau stratul de culoare.

Acele portiuni lichide sunt solventi foarte toxici, cum ar fi toluenul, care nu reactioneaza bine cu membrii Partidului Verzilor. Deci, lacul este grozav pentru o masina de spectacol care isi petrece 90 la suta din viata intr-un garaj cu climatizare, dar nu este practic pentru un sofer.

0 Shares
You May Also Like
Ce_este_filtrul_de_particule

Ce este un filtru de particule?

Cei care se afla in cautarea unui autoturism au posibilitatea de a-si alege o masina noua, insa isi pot indrepta atentia si spre un autoturism second hand, iar aceasta idee nu ar fi una tocmai rea mai ales daca isi cumpara un autoturism care are doar 2-3 ani vechime si care arata si ruleaza impecabil.

Citeste Mai Mult
Conceptul-Mini-Cooper

Conceptul Mini Cooper

Brandul Cooper echipeaza cu anvelope de ultima tehnologie masinutele Mini Cooper , atat de apreciate atat pentru design cat si pentru usurinta cu care pot fi manevrate .Conceptul Mini a aparut la mijlocul secolului XX , mai exact pe 26 august 1959. Aceasta “masinuta” foarte agila , simpla cu un pret accesibil dar care ofera siguranta a fost realizata de Sir Alec Issigonis.
Citeste Mai Mult