Aspecte pe care orice șofer trebuie să le cunoască despre inspecția tehnică periodică

Aspecte pe care orice șofer trebuie să le cunoască despre inspecția tehnică periodică (ITP)

0 Shares
0
0
0

Inspecția tehnică periodică, cunoscută sub abrevierea ITP, este o procedură crucială prin care se urmărește menținerea și sporirea siguranței auto pe drumurile din România. ITP-ul dă undă verde spre circulație doar mașinilor aflate într-o stare tehnică corespunzătoare de circulație pe orice drum public.

Fie că ne dorim sau nu, cel puțin o dată pe an, în funcție de mașina pe care o deținem, trebuie să ne prezentăm la o statie ITP. Nimeni nu este scutit de efectuarea inspecției tehnice periodice, iar cei care refuză această procedură riscă amenzi usturătoare, dar și alte sancțiuni deloc prietenoase. Pentru ca fiecare șofer român să înțeleagă pe deplin utilitatea ITP-ului, în rândurile ce urmează, vom vorbi despre tot ce ține de această procedură.

Ce este ITP-ul și de ce este important?

Inspecția Tehnică Periodică este o procedură de verificare a tuturor autovehiculelor. Mașinile care trec ITP-ul sunt într-o stare tehnică sigură și nu reprezintă un pericol pentru conducătorii auto, pasageri, ceilalți participanți la trafic sau pietoni.

Prin ITP se urmărește reducerea riscului de accidente care au loc din cauza defecțiunilor tehnice ale mașinilor, dar și a altor evenimente nefericite.

Toate mașinile au nevoie de ITP valabil?

Da, în România, orice vehicul înmatriculat trebuie să fie prezentat cu regularitate la o stație ITP pentru reînnoirea valabilității. Vorbim aici despre autoturisme, motociclete, remorci și oricare alte tipuri de vehicule.

Perioada de timp între inspecțiile tehnice periodice variază în funcție de tipul vehiculului și vârsta acestuia. În general, ITP-ul trebuie efectuat anual sau la fiecare doi ani.

Ce verificări se fac în timpul ITP-ului?

ITP-ul, la orice stație de ITP din România, presupune supunerea mașinii la anumite teste pe baza cărora se evaluează starea acesteia. Iată care sunt principalele verificări efectuate:

1.    Emisiile de gaze

Verificările emisiilor de gaze sunt esențiale pentru a reduce impactul poluării asupra mediului și sănătății. Vehiculele trebuie să îndeplinească standardele de emisii stabilite de legislație. În caz contrar, dacă mașina ta depășește limitele, vei fi respins și va trebui să rezolvi această problemă, iar abia apoi să revii în cadrul aceleiași stații pentru o reverificare.

2.    Sistemul de frânare

Sistemul de frânare este examinat în detaliu pentru a vedea dacă funcționează corect. Știi prea bine că frânarea problematică poate reprezenta un pericol major pe drum. Așadar, orice defect identificat la nivelul sistemului de frânare nu va fi trecut cu vederea. Pentru a trece inspecția tehnică periodică, acest sistem trebuie să funcționeze ireproșabil.

3.    Sistemul de iluminare

Se verifică întreg sistemul de iluminare al mașinii la ITP. De la faruri, stopuri și până la semnalizări. În cazul în care se demonstrează că luminile nu funcționează corespunzător și problema este de natură electrică, mașina ta va fi respinsă.

Așadar, înainte de a te prezenta la o stație de ITP, asigură-te că toate becurile funcționează corespunzător. În caz contrar, vei fi respins, deci vei parcurge un drum degeaba până în cadrul stației de ITP.

4.    Suspensia și direcția

Sistemul de direcție și suspensiile sunt examinate la sânge. Componentele uzate sau defecte pot afecta stabilitatea pe drum, deci mașina ta ar putea deveni un adevărat pericol nu doar pentru tine, ci și pentru ceilalți participanți la trafic.

5.    Anvelopele și jantele

La ITP se verifică dacă anvelopele și jantele corespund ca dimensiuni cu specificațiile din talon. De asemenea, este analizată și starea de uzură a anvelopelor. În cazul în care acestea sunt prea uzate, vei fi respins la ITP. De ce? Din cauză că nu mai prezintă aderență corespunzătoare, deci pot favoriza apariția accidentelor rutiere.

6.    Elemente de siguranță

Inspectorii ITP vor fi atenți și la cum se prezintă elementele de siguranță, adică centurile de siguranță și airbag-urile. Ele trebuie să funcționeze ireproșabil pentru a putea oferi protecție în caz de accident.

De ce acte ai nevoie la ITP?

La nicio stație autorizată din România nu vei putea efectua ITP-ul mașinii dacă nu ai asupra ta următoarele 4 documente:

  • cartea de identitate a mașinii;
  • polița R.C.A. valabilă la data efectuării inspecției;
  • certificatul de înmatriculare a mașinii;
  • cartea de identitate a persoanei care se prezintă cu mașina la ITP.

Așadar, reține că este responsabilitatea ta ca șofer să îți duci mașina la ITP în mod regulat și să te asiguri că aceasta este într-o stare tehnică optimă. Dacă nu ești sigur că vei trece ITP-ul din prima, cel mai bine este să treci pe la un service auto înainte pentru o revizie corespunzătoare.

0 Shares
You May Also Like