O clasa de dans poate fi o adevarata revelatie. Beneficiile dansului asupra sanatatii copiilor sunt multiple, deoarece acesta actioneaza simultan pe mai multe niveluri: fizic, cognitiv, psihologic, relational si social. Dansul, in multiplele sale forme, nu este doar o disciplina sportiva, ci mai ales un instrument de exprimare globala a persoanei, capabil sa asigure un echilibru psihofizic optim.
In ce fel este dansul benefic pentru sanatate?
La nivel fizic, scoala de dans soft step iti ofera posibilitatea de a fii in miscare, aducand astfel toate imbunatatirile fizice pe care le presupune miscarea, mai mult: creste coordonarea, imbunatateste tonusul muscular si promoveaza integrarea corpului si a mintii.
La nivel cognitiv, diverse capacitati cognitive sunt imbunatatite, cum ar fi memoria, atentia si concentrarea; de asemenea, protejeaza creierul de boli neurodegenerative, cum ar fi dementa. La nivel psihologic, prin dans se poate promova exprimarea emotiilor si sentimentelor prin intermediul corpului, chiar si a celor care sunt mai greu de comunicat verbal.
Dansul creste, de asemenea, stima de sine si reduce anxietatea si stresul si poate avea beneficii semnificative in cazul unor niveluri usoare de depresie. La nivel relational si social, procesele de socializare si de agregare sunt incurajate prin schimburi si confruntari reciproce. In acest fel, abilitatile sociale sunt imbunatatite. In plus, participarea la o disciplina de dans:
- ajuta la arderea caloriilor;
- stimuleaza ritmul cardiac, metabolismul lipidic si circulatia periferica si, de asemenea, ne imbunatateste pielea;
- imbunatateste mobilitatea articulatiilor;
- ajuta la intarirea oaselor inca de la o varsta frageda,
- stimuleaza endorfinele si starea de bine si, in general, ne face mai fericiti;
- promoveaza o mai mare constientizare a propriului corp, ceea ce este esential pentru a te simti confortabil in orice situatie.
Pe langa beneficiile pentru sanatate ale dansului deja mentionate, aceasta disciplina dezvolta echilibrul copiilor, constientizarea spatiului, memoria si un limbaj corporal foarte expresiv care sporeste intuitia. De asemenea, nu trebuie subestimata nici dobandirea autodisciplinei, care se poate dovedi utila in viata de zi cu zi, unde este necesar sa se stabileasca limite si sa se ia decizii autonome. In ceea ce priveste tehnica, expertii recomanda o prima abordare cu pasii si pozitiile de balet, punct de plecare pentru orice evolutie stilistica personala. Ulterior, daca copilul se dovedeste a fi pasionat de dans, va putea fi directionat catre un stil mai potrivit personalitatii si fizicalitatii sale: dans contemporan, dans modern, hip hop, break dance si asa mai departe. In cele din urma, trebuie reamintit faptul ca este esential sa va adresati unor institutii foarte competente, riscul de a compromite grav fizicul este ridicat, in special in timpul fazei de antrenament. Dansul alaturi de cineva aprinde zone ale creierului care stimuleaza un sentiment de unitate si de conexiune, ceea ce oamenii de stiinta numesc „topire de sine”. Cercetatorii iau act de aceste efecte terapeutice ca un potential remediu pentru depresie. Cu toate acestea, doar grupul de dans a demonstrat schimbari comportamentale notabile, cum ar fi imbunatatirea echilibrului. Stapanirea noilor ritmuri, pasi si formatii, combinata cu un angajament social sporit, a stimulat activitatea cerebrala care a creat beneficii cognitive suplimentare pentru grupul de dansatori.
Care sunt modificarile pe care oasele le simt in timp?
Miscarea incetineste si poate deveni limitata. Modelul de mers (mers) devine din ce in ce mai lent si mai scurt. Mersul pe jos poate deveni instabil si exista mai putin balansarea bratului. Oamenii in varsta obosesc mai usor si au mai putina energie. Forta si rezistenta se schimba. Pierderea masei musculare reduce puterea.
Osteoporoza este o problema comuna, in special pentru femeile in varsta. Oasele se sparg mai usor. Fracturile de compresie ale vertebrelor pot provoca durere si pot reduce mobilitatea. Slabiciunea musculara contribuie la oboseala, slabiciune si toleranta redusa la activitate. Problemele articulare, de la rigiditate usoara la artrita debilitanta ( osteoartrita ) sunt foarte frecvente. Riscul de ranire creste deoarece modificarile mersului , instabilitatea si pierderea echilibrului pot duce la caderi.
Unii oameni in varsta au reflexe reduse. Acest lucru este cauzat cel mai adesea de modificari ale muschilor si tendoanelor, mai degraba decat de modificari ale nervilor. Pot aparea scaderea reflexelor genunchiului sau a gleznei. Unele modificari, cum ar fi un reflex Babinski pozitiv , nu sunt o parte normala a imbatranirii.
Miscarile involuntare (tremuraturi musculare si miscari fine numite fasciculatii ) sunt mai frecvente la persoanele in varsta. Persoanele in varsta care nu sunt active pot avea slabiciune sau senzatii anormale ( parestezii ). Persoanele care nu se pot misca singure sau care nu isi intind muschii cu exercitii fizice pot avea contracturi musculare.
Exercitiile fizice sunt una dintre cele mai bune modalitati de a incetini sau de a preveni problemele cu muschii, articulatiile si oasele. Un program de exercitii moderate va poate ajuta sa va mentineti puterea, echilibrul si flexibilitatea. Exercitiile fizice ajuta oasele sa ramana puternice.
Este important sa mananci o dieta bine echilibrata, cu mult calciu. Femeile trebuie sa fie deosebit de atente pentru a obtine suficient calciu si vitamina D pe masura ce imbatranesc. Femeile si barbatii in postmenopauza peste 70 de ani ar trebui sa ia 1.200 mg de calciu pe zi.
Femeile si barbatii peste 70 de ani ar trebui sa primeasca zilnic 800 de unitati internationale (UI) de vitamina D. Daca aveti osteoporoza, discutati cu medicul dumneavoastra despre tratamentele pe baza de reteta.