Instructiuni de utilizare a termometrului digital la copii

Termometrul digital are avantajul ca va permite sa va masurati temperatura prin diferite moduri; anal, bucal sau axilar. Este un factor de luat in considerare daca aveti copii, deoarece aflarea temperaturii se poate face rapid sub axilele unui copil care se misca des, de exemplu. Masurarea depinde apoi de varsta copilului, iar termometrul digital permite aceasta pluralitate la nivel de functionalitati. Alege un dispozitiv cu  design intuitiv si o citire de mare viteza.

Pentru a va face o idee despre utilizarea termometrului digital in functie de varsta, puteti urma aceste indicatii:

De la nastere la 2 ani:

  • rectal
  • axilar

De la 2 la 5 ani:

  • prin rectal
  • la frunte

Axilar

De la varsta de 5 ani:

  • prin intermediul oral
  • frunte
  • axilar

Pentru a fi sigur ca aveti o masurare fiabila datorita termometrului digital, retine ca traseul rectal este cel mai precis pentru copiii sub doi ani. Masurarea temperaturii axilara este cea mai putin fiabila, dar este mai usoara la nivel de manipulare.
Exista termometre digitale adaptate pentru copii. Datorita formei sale originale, luarea temperaturii va fi mai placuta si mai confortabila pentru cei mici.

Care sunt functionalitatile termometrului digital?

Termometrele electronice care au o functie de memorie prezinta un anumit confort in ceea ce priveste urmarirea fotografiilor de temperatura. Unele modele pot inregistra chiar si pana la 20 de amintiri diferite. Astfel, puteti compara evolutia masuratorilor intre diferitele fotografii.

Mai multe modele sunt echipate cu un semnal sonor pentru a indica faptul ca fotografia s-a terminat, daca subiectul are febra sau, de asemenea, pentru a indica faptul ca dispozitivul este oprit.

Cine a inventat termometrul?

Prima versiune a unui termometru a fost facuta de savantul Galileo Galilei.

Termometrul este un artefact de lunga durata din istoria omenirii, a carui prima versiune a fost numita termoscop si inventata de savantul renascentist Galileo Galilei: consta dintr-un vas de sticla culminand cu o sfera inchisa, care trebuia scufundata cu susul in jos intr-un amestec de alcool si apa, lasand sfera in sus. Pe masura ce lichidul se incalzea, a urcat tubul.

La aceasta inventie s-a adaugat o scara numerica intre 1611 si 1613 (atribuita lui Francesco Sagredo si Santorio Santorio), dand astfel nastere primelor termometre, dar si termoscoapelor, dispozitive care masoara temperatura ambianta.

Cum functioneaza un termometru?

Principiul care guverneaza termometrul este simplu: dispozitivul are un capat sensibil, unde se afla senzorii (in cazul unui termometru digital) sau substanta dilatabila (in cazul termometrelor cu mercur sau alcool) si care trebuie introdusa in organism sau in substanta a carei temperatura urmeaza sa fie masurata.

Dupa ce a asteptat cateva minute, caldura corpului sau a substantei va face ca mercurul sau alcoolul sa se ridice la un punct echivalent, pe scara inregistrata in aparat, la gradul de caldura masurat.

Cum stii daca un termometru functioneaza bine?

Daca aveti indoieli, cel mai bun mod de a va asigura ca un termometru functioneaza bine este sa-l calibrati. Un termometru se schimba la o perioada de 1-2 ani.

Istoria termometrului

Diversi autori au atribuit inventia termometrului lui Hero of Alexandria . Termometrul nu a fost insa o singura inventie, ci o dezvoltare . Eroul Alexandriei (10–70 d.Hr.) cunostea principiul ca anumite substante, in special aerul, se dilata si se contracta si a descris o demonstratie in care un tub inchis partial umplut cu aer isi avea capatul intr-un recipient cu apa.  Expansiunea si contractia aerului au determinat pozitia interfetei apa/aer sa se deplaseze de-a lungul tubului.

Un astfel de mecanism a fost folosit ulterior pentru a arata caldura si raceala aerului cu un tub in care nivelul apei este controlat de expansiunea si contractia gazului. Aceste dispozitive au fost dezvoltate de mai multi oameni de stiinta europeni in secolele al XVI-lea si al XVII-lea, in special Galileo Galilei si Santorio Santorio.

Drept urmare, s-a demonstrat ca dispozitivele produc acest efect in mod fiabil, iar termenul de termoscop a fost adoptat deoarece reflecta modificarile caldurii sensibile (conceptul modern de temperatura inca nu a aparut).  Diferenta dintre un termoscop si un termometru este ca acesta din urma are o scala. Desi se spune adesea ca Galileo este inventatorul termometrului, nu exista niciun document care sa ateste ca ar fi produs de fapt un astfel de instrument.

Prima diagrama clara a unui termoscop a fost publicata in 1617 de catre Giuseppe Biancani (1566 – 1624); primul care arata o scara si, astfel, constituie un termometru a fost de Santorio Santorio in 1625.

Acesta era un tub vertical, inchis de un bulb de aer in partea de sus, cu capatul inferior deschizandu-se intr-un vas cu apa. Nivelul apei din tub este controlat de dilatarea si contractia aerului, deci este ceea ce am numi acum un termometru de aer.

Cuvantul termometru (in forma sa franceza) a aparut pentru prima data in 1624 in La Récréation Mathématique de Jean Leurechon , care descrie unul cu o scara de 8 grade. Cuvantul provine din cuvintele grecesti θερμός , thermos , care inseamna „fierbinte” si μέτρον, metron , care inseamna „masura”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *