Cum functioneaza un termostat?

Cum functioneaza un termostat?

Un termostat este un dispozitiv care este utilizat pentru a controla un sistem de incalzire sau de racire pentru a mentine o anumita temperatura sau pentru a mentine temperatura intr-un anumit interval. Intr-o casa, de exemplu, aceste termostate de centrala Salus pot porni automat sistemul de incalzire cand temperatura casei scade sau poate porni aerul conditionat cand este prea cald.

Cand aerul cald sau rece umple camera si se atinge temperatura dorita, dispozitivul opreste apoi sistemul. Exista doua tipuri principale de termostate: mecanice si digitale. Multe termostate digitale sunt, de asemenea, programabile, permitand unui utilizator sa seteze diferite temperaturi preferate pentru diferite momente ale zilei sau zile ale saptamanii.

Termostate mecanice

Un termostat mecanic foloseste mijloace fizice pentru a masura temperatura aerului si pentru a activa un comutator care porneste sau opreste un sistem de incalzire. Exista mai multe tipuri de tehnologie de senzori care pot fi utilizate in termostatele mecanice, cum ar fi benzi bimetalice, pelete de ceara, becuri umplute cu gaz sau tuburi umplute cu aer.

Fiecare dintre aceste tipuri de senzori va reactiona la schimbarile de temperatura, de exemplu prin extinderea sau contractarea, si va declansa comutatorul corespunzator pentru a creste sau a scadea temperatura. Becurile umplute cu mercur au fost odata folosite in mod obisnuit in termostate, dar utilizarea lor a fost intrerupta sau interzisa in multe locuri din cauza pericolelor mercurului.

Cea mai comuna dintre aceste tehnologii in termostatele de uz casnic este bimetalul. Aceasta tehnologie foloseste doua benzi subtiri de metale diferite – cum ar fi cuprul si fierul, cuprul si otelul si alama si otelul – lipite impreuna si laminate intr-o bobina. Pe masura ce temperatura se schimba, diferitele metale se extind sau se contracta la viteze diferite, determinand indoirea benzii.

Cand banda se indoaie suficient pentru a atinge un contact electric si a finaliza un circuit electric, porneste sistemul de incalzire sau de racire. Daca temperatura se schimba suficient pentru a deschide banda, contactul se pierde si sistemul se opreste.

Termostate digitale

Multe case au acum termostate digitale, care folosesc senzori electronici in loc de mijloace fizice pentru a monitoriza schimbarile de temperatura. Pe baza temperaturilor citite de senzorii electronici, aceste dispozitive pornesc sau opresc sistemele de racire sau incalzire in functie de necesitate.

Un termostat digital necesita de obicei una sau mai multe baterii pentru alimentare. Butoanele si comutatoarele permit utilizatorului sa controleze setarile, iar un ecran de afisare arata setarile, precum si temperatura curenta.

Reglarea unui termostat

Reglarea unui termostat mecanic necesita de obicei utilizatorului sa roteasca un cadran sau sa miste o parghie. Un tip comun de termostat mecanic are un cadran care are o gama de temperaturi imprimata pe el, iar utilizatorul pur si simplu roteste cadranul pana cand o sageata sau o linie mica depaseste temperatura preferata.

Un alt tip este dreptunghiular si are doua parghii care permit utilizatorului sa seteze o temperatura minima si o temperatura maxima. Aceste termostate au adesea si intrerupatoare care permit utilizatorului sa porneasca sau sa opreasca sistemul de incalzire sau de racire, precum si orice ventilatoare care ar putea face parte din sistem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *