Descoperiti cele mai importante certificate ISO

Descoperiti cele mai importante certificate ISO

In prezent, certificatele ISO sunt de o importanta vitala pentru performanta companiilor din toate sectoarele de activitate. Este interesant de stiut care sunt cele mai importante certificate ISO si tot ceea ce implica acestea.  Noi suntem solutia perfecta pentru business-ul tau!

Care sunt cele mai importante certificate ISO?

ISO 9001 – Sisteme de management al calitatii

Aceasta este, astazi, reglementarea calitatii cu cea mai mare implementare globala in domeniul corporativ. Garanteaza calitatea atat a produselor si/sau serviciilor companiei in sine, cat si a procesului de productie. Prin urmare, este o garantie foarte relevanta pentru consumatori, deoarece certifica faptul ca aceasta companie indeplineste intr-adevar anumite standarde de calitate.

ISO 18001 – Sisteme de management al sanatatii si sigurantei (OHSMS)

Aceasta certificare cuprinde potentialii factori de risc in performanta zilnica a unei anumite companii, asigurand astfel integritatea si siguranta lucratorilor. In multe cazuri, punerea sa in aplicare se realizeaza impreuna cu regulamentele 9001 si 14001.

ISO 16949 (ISO/TS 16949)

Printre companiile din sectorul auto, acest standard ISO este foarte relevant. Este responsabil pentru determinarea calitatii productiei de masa, precum si a pieselor de schimb. Relevanta sa este, de asemenea, foarte importanta pentru managementul acestui tip de companie.

ISO 19011

Obiectivul principal al ISO 19011 este implementarea unei serii de audituri interne care vizeaza domenii foarte specifice, cum ar fi calitatea sau mediul. Fiecare companie, in mod voluntar, poate decide domeniile in care doreste sa efectueze audituri in mod regulat pentru a detecta punctele forte si punctele slabe.

ISO 27001 – Sisteme de management al securitatii informatiilor

Acest standard este implementat in mod voluntar in companii pentru a acredita bunele practici si securitatea completa a informatiilor. Acest lucru evita orice risc potential.

ISO 22000 – Sistemul de Management al Alimentelor

Unul dintre cele mai importante standarde ISO pentru companiile care lucreaza in sectorul alimentar. Acesta determina o serie de cerinte care acrediteaza siguranta completa a alimentelor in toate fazele procesului de elaborare, pana la atingerea consumatorului final.

Beneficiile certificatelor ISO

  1. Avantaj competitiv: Implementarea standardelor ISO este o modalitate foarte eficienta pentru companii de a lucra in colaborare, aliniind astfel obiectivele si ideile. Intr-o piata in schimbare, este necesar sa existe sugestii care sa permita efectuarea unei imbunatatiri a activitatii si a performantei acesteia. In acest fel, se obtine o echipa mai motivata, ceea ce reprezinta un avantaj competitiv foarte important.
  2. Satisfactia: Unul dintre principalele beneficii ale standardelor ISO este ca compania se concentreaza pe satisfactia deplina a clientilor cu produsul sau serviciul sau. Ii pasa sa stie care sunt nevoile publicului tinta, precum si gusturile si preferintele. In acest fel, puteti sti in detaliu care este obiectivul dumneavoastra si puteti lucra pentru a imbunatati pilonii de baza pentru a adauga valoare clientilor: calitate, performanta, relatie, pret si servicii.
  3. Dezvoltare: Pe termen scurt, multe dintre certificatele ISO permit imbunatatirea proceselor de productie, economisind astfel costurile de operare, reducand duplicarea sarcinilor si crescand calitatea produselor. Pe de alta parte, pe termen lung, aceasta inseamna o crestere a profiturilor de afaceri, deoarece o relatie de incredere si loialitate este falsificata cu clientii.

Care sunt standardele internaitoanle

Standardele internationale sunt principalele produse ale ISO. De asemenea, publica rapoarte tehnice, specificatii tehnice, specificatii disponibile publicului, corecturi tehnice si ghiduri.

Acestea sunt desemnate folosind formatul ISO [/IEC] [/ASTM] [IS] nnnnn [-p]: [aaaa] Titlu, unde nnnnn este numarul standardului, p este un numar optional al piesei, aaaa este anul publicat, iar Titlul descrie subiectul. IEC pentru Comisia Electrotehnica Internationala este inclus daca standardul rezulta din activitatea ISO/IEC JTC1 (Comitetul Tehnic Comun ISO/IEC). ASTM (Societatea Americana pentru Testare si Materiale) este utilizata pentru standardele dezvoltate in cooperare cu ASTM International. Aaaa si ISnu sunt utilizate pentru un standard incomplet sau nepublicat si, in anumite circumstante, pot fi lasate in afara titlului unei lucrari publicate.

Acestea sunt emise atunci cand un comitet tehnic sau un subcomitet a colectat date de un tip diferit de cel publicat in mod normal ca standard international, cum ar fi referinte si explicatii. Conventiile de denumire pentru acestea sunt aceleasi ca si pentru standarde, cu exceptia TR in locul IS in numele raportului.

De exemplu:

  • ISO/IEC TR 17799:2000 Cod de practica pentru managementul securitatii informatiilor
  • ISO/TR 19033:2000 Documentatia tehnica a produsului — Metadate pentru documentatia de constructie

Specificatiile tehnice pot fi produse atunci cand „subiectul in cauza este inca in curs de dezvoltare sau in cazul in care din orice alt motiv exista posibilitatea viitoare, dar nu imediata, a unui acord de publicare a unui standard international”. O specificatie disponibila publicului este de obicei „o specificatie intermediara, publicata inainte de dezvoltarea unui standard international complet sau, in IEC, poate fi o publicatie „dual logo” publicata in colaborare cu o organizatie externa”. Prin conventie, ambele tipuri de specificatii sunt denumite intr-un mod similar cu rapoartele tehnice ale organizatiei.

De exemplu:

  • ISO/TS 16952-1:2006 Documentatie tehnica a produsului — Sistem de desemnare de referinta — Partea 1: Reguli generale de aplicare
  • ISO/PAS 11154:2006 Vehicule rutiere — Suporturi de incarcare pe acoperis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *