Pentru a putea conduce un vehicul, acesta trebuie sa fie acoperit de o asigurare RCA pe care o gasiti la PrestigeAsig.ro , o polita obligatorie, esentiala pentru a putea circula pe drumurile publice. Aceasta acoperire ofera anumite protectii pentru sofer, cu exceptia rambursarii in cazul in care soferul vehiculului este ranit.
Acoperirea este reglementata de articolul 122 din Codul Rutier, care impune existenta acestei polite pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice. Asigurarea ofera o serie de protectii, de fapt, in urma unui accident din culpa, este garantata rambursarea daunelor cauzate tertilor, in limita plafoanelor indicate in contract.
Asigurarea RCA: ce acopera?
Asigurarea de raspundere civila auto (RC Auto) este o acoperire obligatorie, o polita de asigurare care acopera daunele provocate bunurilor si persoanelor in timpul deplasarii cu masina proprie. Despagubirea este declansata in toate cazurile in care asiguratul este raspunzator, astfel incat compania este obligata sa plateasca, dar in anumite circumstante se poate indrepta impotriva detinatorului politei.
Acoperirea include, de asemenea, coliziunile cu vehicule parcate, inclusiv cazurile in care soferul celuilalt vehicul nu se afla in masina. Sumele de despagubire sunt limitate la limitele asigurarii de raspundere civila, astfel incat, peste aceste valori, restul despagubirii este suportat de titularul politei.
Desigur, puteti contacta compania de asigurari pentru a vedea daca pragurile de rambursare pot fi majorate. In cazurile in care se ofera aceasta posibilitate, este necesara o prima de asigurare mai mare pentru a acoperi protectia sporita oferita in cazul unei cereri de despagubire.
Asigurarea auto: cum functioneaza?
Asigurarea auto acopera daunele provocate de vehiculul persoanelor si bunurilor si ii protejeaza si pe pasagerii aflati in masina, dar nu include leziunile suferite de sofer. In cazul in care accidentul a fost cauzat din vina unui alt vehicul, puteti primi in continuare despagubiri, in acest caz de la compania de asigurari a celuilalt vehicul. In caz contrar, pentru a obtine o despagubire, este necesar sa se incheie o polita suplimentara impotriva vatamarilor suferite de sofer.
Acoperirea suplimentara serveste tocmai in acest scop, pentru a proteja impotriva altor situatii care nu sunt acoperite de asigurarea de raspundere civila, cum ar fi deteriorarea geamurilor, vandalismul si furtul vehiculului. In plus, trebuie luat in considerare dreptul de recurs, societatea de asigurari putand recurge impotriva titularului de polita in anumite circumstante.
Cand nu acopera asigurarea de raspundere civila auto daunele?
Asigurarea de raspundere civila auto prevede anumite excluderi, situatii in care compania poate refuza sa plateasca despagubiri sau sa ramburseze daunele si sa se razbune pe asigurat.
De exemplu, acest lucru se poate intampla daca accidentul nu este raportat in termen de 3 zile, fie prin telefon, e-mail sau aplicatie, in functie de optiunile oferite. Acelasi lucru se poate intampla si in cazul in care cererea de despagubire a fost cauzata in mod intentionat de catre asigurat. In ceea ce priveste recursul, societatea poate, la randul sau, sa solicite rambursarea de la client in anumite circumstante, si anume:
- in cazul in care sunteti prins conducand sub influenta alcoolului sau a drogurilor
- in cazul in care se transporta un numar excesiv de pasageri
- in cazul conducerii vehiculului in stare de arest administrativ
- daca conduceti cu un permis de conducere expirat.
De ce viteza este periculoasa?
Stim cu totii ca nu este sigur, sau legal, sa vitezi la volan. Cu toate acestea, multi soferi o fac oricum, adesea fara sa-si dea seama ca merg cu viteza.
Conducerea mult prea repede creste probabilitatea unei coliziuni cu soferi, pietoni sau obiecte. Dar, fiecare sofer isi poate face partea pentru a respecta limita de viteza. Procedand astfel, fiecare sofer poate reduce numarul de accidente de viteza la nivel national.
Cercetarile asupra vitezei arata ca soferii au tendinta de a accelera din urmatoarele motive:
- Se grabesc sa ajunga la destinatie
- Fara atentie la cat de repede merg
- Sa nu credeti ca viteza este periculoasa
- Sa nu crezi ca vor fi prinsi
- Bucurati-va de condus rapid
Ceea ce poate nu stiti este ca viteza poate implica mai mult decat conducerea peste limita de viteza afisata. Daca conduceti prea repede pentru traficul, vremea sau conditiile de drum existente, depasiti viteza.
Timpul economisit cu viteza este minim, indiferent de cat de des conduceti sau cat de departe calatoriti. De fapt, timpul necesar pentru a te ocupa de a fi oprit de un ofiter de politie pentru depasirea vitezei sau pentru a plati sau pentru a contesta o amenda de viteza se poate adauga, mult timp dupa ce ai fost sanctionat pentru incident.
In cele din urma, viteza poate fi problematica pentru soferi si pietoni. Daca sunteti tentat sa accelerati, poate doriti sa va reconsiderati de ce viteza este periculoasa.
Indiferent de motiv, viteza poate pune pe toti cei aflati pe drum in pericol. Motivele pentru care viteza este periculoasa includ:
Statisticile arata ca viteza este un factor principal in 33% din toate accidentele auto mortale. Este, de asemenea, al treilea factor care contribuie la toate accidentele auto. Si 39% dintre barbatii care conduceau cu varste intre 15 si 20 de ani aveau viteza in momentul accidentelor lor fatale.