Rutina-de-muls-eficienta-in-sala-tip-bradulet
Rutina de muls eficienta in sala tip bradulet

Rutina de muls eficienta in sala tip bradulet

0 Shares
0
0
0

Rutina de muls include toate sarcinile care mulgatorul(ii) le va efectua in cadrul fermei. O rutina de muls eficienta va reduce timpul petrecut ocupandu-se de sarcini neesențiale, inclusiv timpul inactiv, crecand numarul de vaci ce pot fi mulse pe ora.

O rutina de muls eficienta este importanta, iar printer beneficiile sale se numara: cresterea eficientei procesului de muls( folositi metode de lucru, care sunt eficiente si vor accelera procesul de muls), reduceti atat stresul animalelor cat si al personalului (reducerea timpului acordat mulsului va reduce oboseala mulgatorului si timpul petrecut de catre animale,astaptand sa fie mulse).

O rutina de muls eficienta este deosebit de importanta în fabricile de produse lactate mari,care sunt dotate cu sali de muls tip bradulet si necesita doi mulgatori. Modul in care ei lucreaza impreuna, vor determina timpul total necesar desfasurarii si numarul maxim corespunzator de vaci ce pot fi mulse pe ora.

Cea mai eficienta rutina de muls va fi cea in care poarta principala poate fi eliberata in cel mai scurt timp dupa ce intreg randul a intrat la muls.Concentrandu-ne pe rutine care implica doi mulgatori exista doua optiuni distincte; metoda teritoriala sau pe zona in care spatiul este impartit in doua si fiecare mulgator ramane in jumatatea proprie sau metoda „saltul iepurasului” in care ambii lucreaza si inainteaza impreuna.

Metoda teritoriala este considerat ineficienta. Acest lucru se datoreaza faptului ca in timp ce vacile intra la muls, doar unul dintre mulgatori poate incepe atasarea aparatelor de muls, in timp ce cel de-al doilea (daca isi incepe lucrul din spate catre fata) nu poate incepe atașarea pana cand randul este complet (timp inactiv).

De asemenea, vacile din mijlocul randului sunt ultimele carora le vor fi atașate aparatele, fiind probabil si ultimele care vor termina procesul, impiedicand eliberarea pana in momentul in care majoritatea aparatelor au fost indepartate.

O variație a acestei metode apare atunci cand spatiul se imparte in jumatate, unul din mulgatori incepe din fata iar celalalt de la mijloc. Acest lucru reprezinta o imbunatatire fata de rutina descrisa anterior, deoarece poarta poate fi eliberata mai devreme.

Metoda „saltul iepurasului” este considerata eficienta. Unul din mulgatori merge cu primul lot de vaci și incepe sa ataseze aparatele. Cel de-al doilea merge în sus cu al doilea lot de vaci si incepe atasarea.
Vacile continua sa intre la aparat de muls vaci completand ultima parte a randului, iar mulgatorii continua sa lucreze de-a lungul randului cuprinzand loturi de aproximativ 4-6 vaci (determinate de poziția furtunurilor de pulverizare daca exista).

Aceasta metoda permite ajungerea la punctul in care poarta poate fi eliberat de doua ori mai rapid deacat in cazul impartirii in jumatate si ii permite celui de-al doilea mulgator sa inceapa de la jumatatea drumului. Eliberarea portii mai devreme minimizeaza timpul in care se asteapta sa iasa randul pentru ca vacile ies in același timp in care mulgatorii indeparteaza paraele ramase. Astfel se scurtează in mod eficient rutina de lucru.

Pentru a obține cele mai bune rezultate prin metoda „saltul iepurasului” este nevoie de un spatiu bine structurat si un flux bun de animale. De asemenea, este utila posibilitatea de a vedea si controla poarta suport din mai multe puncte iar cablurile de actionare a hranitoarelor sa fie impartite pe sectiuni pentru a ajuta fluxul de animale.

Pentru dotarea salilor dvs cu aparate de muls moderne si performante, sau pentru informatii referitoare la acestea accesati Proagricol.ro.

0 Shares
You May Also Like