Statuia ecvestra a lui Matia Corvin

Ansamblul monumental Matia Corvin, format din cinci statui in care sunt intruchipati regale Matia si alte patru personalitati marcante ale timpului , este amplasat in piata centrala din orasul Cluj-Napoca.

Statuia infatiseaza un moment important inistorie , acela in care Matia Corvin primeste un omagiu de la patru dintre cei mai important conducatori ai vremurilor respective : Blasius Magyar ( un recunoscut conducator de osti ) , Pavel Chinezu ( banul Timisoarei ) , Stefan Zapolya ( platinul Ungariei , al doilea om in stat ) si Stefan Bathory ( voievodul Transilvaniei ).

A fost inaugurat in anul 1902 . Macheta acestei magnifice lucrari de arta apartinand artistilor Janos Fadrusz si Lajos Pakey a fost premiata cu cea mai inalta distinctie a Expozitiei Universale de la Paris din anul 1900 .

Este unul dintre cele mai emblematice monumente istorice din orasul Cluj-Napoca.

Matia Corvin este un personaj de marca in istoria orasului din inima Transilvaniei . Ideea realizarii unui omagiu in amintirea marelui fiu al orasului , asa cum este numit de catre istotici Matia Corvin , exista inca din anul 1882 cand Consiliul Legislativ Orasenesc Cluj a luat hotararea ridicarii unui monument istoric .

Proiectul propus de Janos Fadrusz a fost consimtit cu majoritate de voturi de autoritatile locale ale vremii in anul 1894 . Soclul statuii , realizat de arhitectul Lajos Pakey , infatiseaza un bastion al zidului cetatii orasului Cluj-Napoca . Costurile prea mari au determinat intarzierea inaugurarii edificiului pana in data de 12 octombrie 1902 . Finantarea lucrarilor s-a facut in totalitate prin subscriptii publice .

Daca cautati o cazare ieftina si va doriti unul dintre cele mai bune hoteluri Cluj acesta este UniversT aflat langa lacul Gheorgheni .

Statuile din bronz ce ii intruchipeaza pe Matia Corvin si pe cei patru conducatori au fost transportate tocmai de la Budapesta . Pentru a-si asigura pentru totdeauna un loc in istoria Clujului , Janos Fadrusz si-a pus amprenta intr-un mod deosebit asupra uneia dintre statuile care ii intruchipeaza pe cei patru conducatori contemporani , cea a lui Stefan Bathory , dandui acestuia chipul sau .

La inceputul secolului XIX , mai exact in anul 1919 , s-a dorit fie inlaturarea monumentului fie mutarea acestuia deoarece era considerat ca fiind un relict al nationalismului maghiar . Salvarea a venit din partea unui important om de istorie al timpurilor , vorbim aici despre Nicolae Iorga , care a avut magnifica idea de a amplasa o placuta trilingva ( pe care se regasea textul “ Biruitor in razboaie , invins numai la Baia de propriul sau neam cand incerca sa invinga Moldova nebiruita “ un citat al marelui istoric ) in partea de nord a postamentului prin care sunt evidentiate originiile romanasti ale lui Matia Corvin .

Acesta placuta a fost inlaturata in anul 1940 pentru ca jumatate de secol mai tarziu ( in anul 1992 ) primarul din acea perioada , Gheorghe Funar sa ceara reamplasarea acesteia , de aceasta data insa pe fatada sudica .

Inscriptia avea sa reziste pana in anul 2010 cand odata cu demararea unui amplu process de restaurare a fost inca o data indepartata pentru ca sa fie amplasata din nou in anul 2011 pe data de 23 mai .

Procesul de restaurare a fost sustinut financiar atat de Ministerul Culturii din Romania cat si de cel din Ungaria , artistul desemnat fiind Tibor Kolozsi .

Ceremonia de dezvelire a monumentului s-a desfasurat in data de 2 aprilie 2011 , fiind prezenti atat primarul orasului din acea vreme , Emil Boc , dar si Ministrul Culturii Kelemen Hunor si cativa inalti demnitari ai guvernului ungar .

bradudan:
Related Post