Care sunt avantajele otelului galvanizat?

Care sunt avantajele otelului galvanizat?

Otelul galvanizat este un tip de otel care este acoperit cu mai multe straturi de zinc, care ofera protectie impotriva ruginii datorate umiditatii si conditiilor meteorologice care provoaca aparitia coroziunii pe metal. Acest lucru il face un material mai durabil si mai rezistent. Acest otel acoperit are o varietate de aplicatii, inclusiv utilizarea sa in constructia si fabricarea de componente industriale.

Ce este otelul galvanizat si la ce se foloseste?

Galvanizarea este un proces de acoperire a otelului si a fierului cu un strat de zinc pentru a oferi protectie impotriva coroziunii atmosferice. Termenul de galvanizare provine de la fizicianul si medicul italian Luigi Galvini, care a demonstrat prin lucrarile sale ca metalul poate fi acoperit cu un alt metal, cu conditia ca metalul cu incarcatura mai mare sa se depuna pe cel cu incarcatura mai mica.

Aceasta descoperire a dus la procesul de galvanizare, un proces electrochimic care permite acoperirea metalului cu un alt metal prin diferite procese.

Este un material care este utilizat pentru fabricarea unei varietati de componente industriale, inclusiv a rafturilor metalice ca teava zincata Ploiesti. In plus, este din ce in ce mai frecvent sa gasesti in casa mobilier din acest tip de otel, ceea ce confera camerelor o nota mai moderna.

Ce tip de otel este otelul galvanizat?

Otelul este un aliaj de fier si carbon, iar in cazul otelului galvanizat, acesta este prelucrat cu un tratament final pentru a-l acoperi cu mai multe straturi de zinc.  Acest proces il face mai rezistent la zgarieturi, are un finisaj mai durabil si ofera protectie impotriva ruginii.

Proprietati ale otelului galvanizat

Metalul galvanizat, fiind alcatuit din mai multe straturi de aliaje de zinc-fier, acopera intreaga suprafata a piesei si, prin urmare, are urmatoarele proprietati:

  • Rezistenta la abraziune.
  • Rezistenta la coroziunea atmosferica, a apei dulci si a apei de mare.
  • Rezistenta si durabilitate ridicata impotriva deteriorarilor mecanice.
  • Limita elastica.
  • Rezistenta la tractiune.
  • Alungirea totala

Caracteristicile otelului galvanizat

Otelul galvanizat, prin compozitia sa, formeaza un aliaj metalurgic intre fier si zinc, generand mai multe straturi intermetalice de compozitie diferita. Stratul cel mai exterior, care are cel mai mare continut de zinc, se caracterizeaza prin aspectul sau estetic si o suprafata metalica gri lucios.

Care sunt diferitele tipuri de galvanizare?

Iata principalele tipuri de otel galvanizat care sunt utilizate in mod conventional in productia de diferite materiale in industrie, in constructii si pentru fabricarea de unelte:

  • Galvanizare la cald: Acest tip de galvanizare scufunda otelul in zinc la o temperatura de aproximativ 435-450 Cº, astfel incat ambele metale se topesc si genereaza o aderenta excelenta a stratului de acoperire. In acest proces, se creeaza mai multe straturi de aliaj pana cand se obtine grosimea optima.
  • Galvanizarea la rece: In acest caz, se realizeaza prin aplicarea de vopsele cu un continut ridicat de zinc cu ajutorul unor pensule sau pistoale. In general, se utilizeaza pentru a repara taieturi sau arsuri, desi este folosit si pentru a proteja anumite piese din otel.
  • Zincarea galvanizata sau electrozincarea: In acest finisaj, otelul este acoperit cu zinc prin transfer de ioni metalici. Se utilizeaza un echipament special care permite un flux continuu de curent pentru a crea stratul galvanizat.

Avantajele otelului galvanizat

Utilizarea galvanizarii pentru protectia structurilor din otel va ofera zece beneficii majore si masurabile.

  1. Primul cost cel mai mic. Galvanizarea este mai mica in primul cost decat multe alte acoperiri de protectie specificate in mod obisnuit pentru otel. (Costul de aplicare al acoperirilor cu forta de munca intensiva, cum ar fi vopsirea, a crescut cu mult mai mult decat costul operatiunilor din fabrica, cum ar fi galvanizarea.)
  2. Mai putina intretinere/Cel mai mic cost pe termen lung. Chiar si in cazurile in care costul initial al galvanizarii este mai mare decat acoperirile alternative, galvanizarea este aproape invariabil cea mai ieftina pe termen lung (pentru ca dureaza mai mult si necesita mai putina intretinere). Si intretinerea cauzeaza probleme si adauga costuri atunci cand structurile sunt situate in zone indepartate si cand este implicata oprirea fabricii sau intreruperea productiei.
  3. Durata lunga de viata. Speranta de viata a acoperirilor galvanizate pe elementele structurale tipice este cu mult peste 50 de ani in majoritatea mediilor rurale si de 20 pana la 25 de ani in plus, chiar si in expunerea severa urbana si de coasta.
  4. Fiabilitate. Galvanizarea este efectuata conform standardului australian/Noua Zeelanda 4680 si se aplica grosimi standard minime de acoperire. Durata de viata si performanta acoperirii sunt fiabile si previzibile.
  5. Cel mai dur strat de acoperire. O acoperire galvanizata are o structura metalurgica unica, care ofera o rezistenta remarcabila la deteriorarea mecanica la transport, montare si service.
  6. Protectie automata pentru zonele deteriorate. Acoperirile galvanizate se corodeaza de preferinta cu otelul, oferind protectie catodica sau sacrificiala zonelor mici de otel expuse prin deteriorare. Spre deosebire de acoperirile organice, zonele mici deteriorate nu au nevoie de retusuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *