Ce folie de solar sa alegi?

Ce folie de solar sa alegi

Un clasic in gradinarit, materialul de solarre, sau prelata tesuta, faciliteaza gestionarea gradinii voastre. Este foarte util pentru a controla proliferarea buruienilor si pentru a asigura o buna crestere a culturilor dumneavoastra, avand si alte avantaje semnificative.

Disponibil in mai multe culori si greutati, poate fi adaptat la nevoile dumneavoastra. Iata sfaturile noastre pas cu pas pentru a va ajuta sa gasiti folia de solar ideala.

Criterii dupa care sa alegi folia de solar

  • Greutatea

O folie de solare se distinge prin greutatea sa, indicata in microni, care reprezinta grosimea sa. Aceasta caracteristica are un impact asupra rezistentei si utilizarii filmului. Descoperiti diferitele greutati si posibilele utilizari:

  • 20 si 25 de microni: utilizate in principal pentru legumicultura, acestea sunt folii subtiri si opace, ideale pentru cresterea plantelor.
  • 90 microni: aceasta greutate este cea mai potrivita pentru a lasa sa treaca apa si aerul. Cu o durata de viata de cel putin 10 ani, aceasta folie de solar este recomandata pentru acoperirea solului putin folosit, cum ar fi straturile de flori sau gardurile vii. Este recomandata pentru zonele cu precipitatii reduse, deoarece absoarbe mai putina apa decat o pelicula mai groasa.
  • 100 microni: reprezinta punctul de mijloc intre toate grosimile. Aceasta grosime permite ca solul sa fie irigat ca o tesatura de 90 de microni, dar este la fel de durabila si rezistenta ca o pelicula mai groasa.
  • 130 microni: foarte rezistent datorita grosimii sale mari care „sufoca” buruienile. Foarte rezistenta, se recomanda utilizarea in zonele aglomerate, unde este posibil sa fie calcata in mod regulat, cum ar fi pe terasamente. Durata sa de viata activa este estimata intre 15 si 20 de ani.

Cum instalati folia de solar?

Primul pas: pregatiti-va terenul

Inainte de instalare, este necesar sa va pregatiti solul. O panza de solar este instalata pe solul gol si, odata ce aceasta este facuta, nu va fi posibila refacerea ei. Prin urmare, este imperativ sa aerisiti solul si sa il aplatizati pentru a facilita instalarea foliei. Pentru a face acest lucru, indepartati pietrele mari, pietricelele si gramezile de pamant. Daca este posibil, va sfatuim sa puneti putin compost pe solul vostru.

Pasul 2: Strangeti materialele necesare

Odata ce solul este pregatit, adunati materialele necesare pentru a atasa folia tesuta. Exista o serie de optiuni in acest sens la Regalfermierul.ro, potrivite pentru toate tipurile de tesaturi si greutati. Disponibile in mai multe dimensiuni si cunoscute pentru rezistenta lor, puteti folosi cleme de agatat.

Cu capetele lor bizotate, acestea pot fi infipte cu usurinta in pamant si mentin in mod eficient folia intinsa. Pentru tesaturile mai subtiri, puteti folosi cleme de plastic. In cele din urma, daca doriti elemente de fixare durabile si rezistente la rugina, va recomandam ancorele crestate, care trebuie fixate cu un ciocan.

Pasul 3: Urmati instructiunile de instalare

Desfasurati materialul de solarre pe suprafata pregatita. Se lasa 20 cm pe fiecare parte pentru solarre. In functie de unealta utilizata, ancorati folia la sol prin plasarea unor elemente de fixare paralele cu marginea la fiecare 25 cm. In cazul in care suprafata este plana, ingropati pelicula pe margine. Daca terenul este in panta, sapati un sant adanc de 15 cm pentru a pune folia si acoperiti-l cu pamant.

In cazul in care folia are gauri pretaiate, plantati plantele in ele. Daca nu este cazul, puteti folosi un perforator pentru a crea singuri gaurile.

De ce este clorofila verde?

Plantele verzi sunt verzi deoarece contin un pigment numit clorofila. Clorofila absoarbe anumite lungimi de unda de lumina in spectrul luminii vizibile. Dupa cum se arata in detaliu in spectrele de absorbtie, clorofila absoarbe lumina in regiunile rosii (lungime de unda lunga) si albastre (lungime de unda scurta) ale spectrului luminii vizibile. Lumina verde nu este absorbita, ci reflectata, facand planta sa para verde.

Clorofila se gaseste in cloroplastele plantelor. Exista diferite tipuri de structuri de clorofila, dar plantele contin clorofila a si b. Aceste doua tipuri de clorofila difera doar putin, in compozitia unui singur lant lateral.

Spectrele de absorbtie care arata modul in care diferitele lanturi laterale din clorofila a si clorofila b duc la absorbtii usor diferite ale luminii vizibile. Lumina cu o lungime de unda de 460 nm nu este absorbita semnificativ de clorofila a, ci va fi captata de clorofila b, care se absoarbe puternic la acea lungime de unda. Cele doua tipuri de clorofila din plante se completeaza reciproc in absorbtia luminii solare.

Plantele sunt capabile sa-si satisfaca cerintele energetice prin absorbtia luminii din partile albastre si rosii ale spectrului. Cu toate acestea, exista inca o regiune spectrala mare intre 500 si 600 nm in care clorofila absoarbe foarte putina lumina, iar plantele par verzi deoarece aceasta lumina este reflectata.

Clorofila este un compus cunoscut sub numele de chelat. Un chelat consta dintr-un ion metalic central legat de o molecula organica mare, compusa din carbon, hidrogen si alte elemente, cum ar fi oxigenul si azotul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *