Cum au fost ingropati mortii in trecut?

Cum au fost ingropati mortii in trecut?

Inmormantarea mortilor in preistorie

In ceea ce priveste ritualurile de inmormantare, au fost observate practicile de inmormantare, incinerare si inmormantare secundara, care se repeta cu o frecventa variabila (statistic, ne aflam in prezenta unei prevalente a ritului de inmormantare) si cu mici modificari in timp.

In plus, inmormantarile pot fi simple, duble si multiple, atat randul inmormantarilor prin ingropare cat si la cele prin incinerare. In cele din urma, au fost gasite inmormantari mixte, adica morminte in care inmormantarea este asociata cu o urna secundara de inmormantare.

Bunurile funerare continute in morminte erau formate in principal din vase ceramice gri sau rosii realizate pe strung, uneori decorate cu motive incizate, in relief sau cu un simplu refren. Vezi detalii site-ul Repatriere Decedati!

De ce ingropam mortii?

In urma cu sapte mii de ani, ritualurile funerare folosite in randul unora dintre popoarele care locuiau in Europa au urmat un protocol destul de elaborat: dupa o preinhumare de durata incerta, oasele mortilor au fost separate de carne si reinhumate intr-o pestera de puternica semnificatie simbolica, impreuna cu ramasite de animale, ceramica si unelte de piatra.

O lunga revedere. Absenta muscaturilor de animale in ramasite sugereaza ca mortii au fost ingropati mai intai, probabil in alta parte, si ca, dupa un timp, au fost mutati, curatati de ramasite decazute si plasati cu grija in pestera impreuna cu obiecte care probabil apartineau defunctului. Cercetatorii cred ca a fost ultima etapa a unui ritual complex, poate ultima etapa a procesului de doliu: un ultim ramas bun care marcheaza finalizarea trecerii de la viata la moarte si acceptarea acestuia.

Inmormantari preistorice

Cei care traiau atunci au avut mostenirea etrusca de a sarbatori moartea ca un eveniment fericit, cu banchete si jocuri. Aceste jocuri funerare au fost in principal gladiatori, dar romanii nu au folosit aceste ludi pentru inmormantari, ci pentru a se bucura de oameni. Mormintele erau modeste la inceput, probabil in pamant gol, uneori marginit de pietricele, lespezi sau pietre. In unele cazuri aveau acoperisuri numite cappuccina, din tigla si caramizi, un fel de acoperis fronton.

In afacerea funerara, libitinarii au pregatit cadavrul pentru a fi expus, spaland trupul, parfumandu-l cu unguente, imbracandu-l in toga si punandu-l pe patul de inmormantare din atriumul casei. Se obisnuia sa se puna o moneda in gura mortilor, pencea lui Charon, feribotul lui Hades.

Tipuri de inmormantare

Au existat doua tipuri de inmormantare: incineraresiinmormantare. Incinerarea a fost cel mai raspandit ritual roman, in timp ce inmormantarea a fost mai tipica populatiilor semitice, cum ar fi evreii, fenicienii sau arabii.

Eclectismul roman i-a determinat pe unii sa adopte inmormantarea ca o forma de inmormantare fara a contrazice religia romana. Crestinismul a adoptat aceasta forma de inmormantare si a extins-o in intregul Imperiu atunci cand a fost religia oficiala, interzicand chiar incinerarea.

Pentru a-l incinera pe decedat, acesta a fost pus pe un rug care ardea pana cand trupul a fost redus la cenusa. Cenusa a fost apoi depozitata intr-un recipient (urna) si ingropata intr-un mormant sau mausoleu.

Care sunt cauzele decesului de obicei?

Multe dintre principalele cauze de deces din lumea dezvoltata pot fi amanate de dieta si activitate fizica , dar incidenta accelerata a bolilor odata cu varsta impune inca limite asupra longevitatii umane . Cauza evolutiva a imbatranirii este, in cel mai bun caz, abia incepe sa fie inteleasa. S-a sugerat ca interventia directa in procesul de imbatranire poate fi acum cea mai eficienta interventie impotriva cauzelor majore de deces.

Le Suicidé de Édouard Manet infatiseaza un barbat care s-a sinucis recent cu o arma de foc Selye a propus o abordare unificata nespecifica a multor cauze de deces. El a demonstrat ca stresul scade adaptabilitatea unui organism si a propus sa descrie adaptabilitatea ca o resursa speciala, energia de adaptare .

Animalul moare atunci cand aceasta resursa este epuizata. Selye a presupus ca adaptabilitatea este o oferta finita, prezentata la nastere. Mai tarziu, Goldstone a propus conceptul de productie sau venit de energie de adaptare care poate fi stocata (pana la o limita), ca rezerva de capital de adaptare. In lucrarile recente, energia de adaptare este considerata ca o coordonata interna pe „calea dominanta” in modelul adaptarii. Este demonstrat ca oscilatiile bunastarii apar atunci cand rezerva de adaptabilitate este aproape epuizata.

In 2012, sinuciderea a depasit accidentele de masina pentru principalele cauze ale deceselor prin rani umane in SUA, urmate de otravire, caderi si crima.

Cauzele mortii sunt diferite in diferite parti ale lumii. In tarile cu venituri mari si medii, aproape jumatate pana la mai mult de doua treimi din toti oamenii traiesc dupa varsta de 70 de ani si mor in principal din cauza bolilor cronice. In tarile cu venituri mici, unde mai putin de unul din cinci dintre oameni ating varsta de 70 de ani si mai mult de o treime din toate decesele au loc in randul copiilor sub 15 ani, oamenii mor in principal din cauza bolilor infectioase.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *