In aceasta gama larga, este uneori foarte greu sa gasesti bijuteria pe care o cauti cu adevarat. Sarcina este si mai dificila atunci cand este vorba de un cadou. Expertii nostri va va ajuta sa alegeti bijuteria potrivita cu cateva sfaturi si recomandari.
Luati in considerare tipul de corp
O bijuterie reflecta adesea personalitatea persoanei care o poarta. De aceea, este important sa se tina cont de morfologia purtatoarei atunci cand se alege o bijuterie. Astfel, forma fetei este foarte importanta ca parametru pentru alegerea unei bijuterii. Desigur, exista si exceptii, dar iata cateva compatibilitati intre morfologia faciala si stilurile de bijuterii:
- Cercei:
– Cerceii mici ies relativ bine in evidenta pe fetele cu forme generoase sau mai degraba dreptunghiulare.
– Cerceii lungi alungesc fata, dar aveti grija sa nu exagerati, deoarece acest lucru ar putea intinde prea mult fata.
- Inele:
– Orice inel este bun pentru persoanele cu degete lungi!
– Cel mai important lucru pentru un inel este sa definesti dimensiunea!
- Colier si pandantiv:
– Femeile slabe vor putea purta cu usurinta bijuterii cu perle mari si alte coliere voluminoase.
– Pe de alta parte, fetele rotunde isi vor gasi locul cu coliere care cad in forma de V.
– In fine, pentru fetele mai patrate sau dreptunghiulare, privilegiati colierele cu forme rotunjite.
- Bratara:
O bratara este relativ mai usor de ales din punct de vedere morfologic. In medie, dimensiunea unei bratari este de 20 cm pentru barbati si de 18 cm pentru femei. In medie, trebuie sa adaugati intre 1,5 cm si 2 cm la dimensiunea incheieturii dvs. pentru a va simti confortabil in bratara.
Alegerea culorii potrivite a bijuteriilor pentru nuanta pielii tale
Daca bijuteriile sunt cadoul ideal pentru a rasfata o persoana draga sau pur si simplu pentru a va face placere, am vazut ca primul pas este identificarea formei si dimensiunii potrivite a bijuteriilor. Este gata? Perfect! Acum este momentul sa luam in considerare culoarea. Aur sau argint, ce metal ar trebui sa alegeti? Atentie, unele culori sunt mai avantajoase decat altele, in functie de nuanta pielii. Este necesara o mica clarificare.
Daca aveti pielea deschisa la culoare, atunci puteti lua in considerare toate culorile de bijuterii. De la aur la argint, de la cele mai colorate pietre la cele mai albe diamante: totul depinde de tonul tau. Unele piei sunt predominant roz si se potrivesc perfect cu argintul, aurul roz si culorile moi. Altele sunt predominant galbene si se vor potrivi mai bine cu aurul galben si pietrele colorate.
Daca aveti pielea foarte alba, nu ezitati sa adaugati putina caldura si culoare bijuteriilor (intotdeauna cu moderatie). Evitati negrul, care ar putea adauga gravitate la look-ul dumneavoastra. In schimb, optati pentru tonuri calde si pietre precum smaraldul, care se potriveste perfect cu pielea laptoasa. In fine, daca aveti pielea mai inchisa sau mata, aurul galben si pietrele de diferite culori va vor pune in valoare tenul in cel mai frumos mod.
Daca nu va descurcati cu alegerea, la un magazin bijuterii sigur cineva va poate ajuta.
Istoria aurului
Cel mai vechi metal inregistrat folosit de oameni pare a fi aurul, care poate fi gasit liber sau „nativ”. Cantitati mici de aur natural au fost gasite in pesterile spaniole folosite in perioada paleoliticului tarziu, c. 40.000 i.Hr.
Cele mai vechi artefacte din aur din lume provin din Bulgaria si dateaza din mileniul V i.Hr. (4.600 i.Hr. – 4.200 i.Hr.), cum ar fi cele gasite in Necropola Varna de langa Lacul Varna si coasta Marii Negre, despre care se crede ca sunt cele mai vechi.” descoperire bine datata de artefacte din aur in istorie.
Mai multe descoperiri preistorice bulgare sunt considerate nu mai putin vechi – comorile de aur din Hotnitsa, Durankulak, artefacte din asezarea Kurgan din Yunatsite de langa Pazardzhik, comoara de aur Sakar, precum si margele si bijuterii din aur gasite in asezarea Kurgan din Provadia – Solnitsata („groapa de sare”). Cu toate acestea, aurul din Varna este cel mai adesea numit cel mai vechi, deoarece aceasta comoara este cea mai mare si cea mai diversa.
Artefactele din aur si-au facut probabil prima aparitie in Egiptul Antic chiar la inceputul perioadei predinastice, la sfarsitul mileniului V i.Hr. si inceputul celui de-al IV-lea, iar topirea s-a dezvoltat in cursul mileniului IV; artefacte de aur apar in arheologia Mesopotamiei Inferioare la inceputul mileniului al IV-lea.
Incepand cu 1990, artefactele de aur gasite la cimitirul pestera Wadi Qana din mileniul al IV-lea i.Hr. Din Cisiordania au fost cele mai vechi din Levant. Artefacte de aur, cum ar fi palariile de aur si discul Nebra, au aparut in Europa Centrala din mileniul II i.Hr. Epocii Bronzului.
Cea mai veche harta cunoscuta a unei mine de aur a fost desenata in dinastia a XIX-a a Egiptului Antic (1320–1200 i.Hr.), in timp ce prima referire scrisa la aur a fost inregistrata in dinastia a XII-a in jurul anului 1900 i.Hr. Hieroglifele egiptene din anul 2600 i.Hr. Descriu aurul, despre care regele Tushratta din Mitanni a pretins ca este „mai abundent decat murdaria” in Egipt. Egiptul si in special Nubia au avut resursele necesare pentru a le face zone majore producatoare de aur pentru o mare parte a istoriei.
Una dintre cele mai vechi harti cunoscute, cunoscuta sub numele de Harta Papyrus din Torino, arata planul unei mine de aur din Nubia impreuna cu indicatii ale geologiei locale. Metodele primitive de lucru sunt descrise atat de Strabon, cat si de Diodorus Siculus si includ aprinderea focului. Mine mari au fost prezente si peste Marea Rosie in ceea ce este acum Arabia Saudita.