Informatii interesante despre ritualurile funerare

Informatii interesante despre ritualurile funerare

De-a lungul secolelor, in tara noastra, desi societatile, obiceiurile si traditiile s-au schimbat, serviciile funerare la Bucuresti sau oriunde altundeva au fost intotdeauna in general similare si, odata ce a fost adus un ultim omagiu si inmormantat defunctul, si datorita sprijinului unor profesionisti precum cei de la biserica catolica din capitala, de exemplu, acesta este, de obicei, amintit periodic intr-o maniera sobra.

Cu toate acestea, exista culturi si locuri in care au loc inmormantari ciudate, iar cei dragi care au murit sunt amintiti sau ingropati intr-un mod special si foarte diferit de ceea ce se intampla aici.

Incepem acum o scurta, dar interesanta trecere in revista a riturilor funerare si a modalitatilor de comemorare sau de inmormantare a unei persoane decedate care pot fi gasite in alte parti ale planetei. Toate acestea pentru a evidentia modul in care moartea unei persoane poate fi privita diferit in functie de societatea in care se naste.

Daca in prezent se poate face si repatriere decedati, in unele comunitati inca se pastreaza metodele arhaice de inmormantare.

Fiecare cultura are particularitatile ei, unele pot parea curioase, altele absurde, dar numai pentru cei care le privesc din exterior; viziunea este intotdeauna subiectiva, ceea ce ni se pare ciudat pentru noi este absolut normal pentru altii.

In toate domeniile. Stiati, de exemplu, ca doliul, moartea si inmormantarea sunt abordate in mii de moduri diferite in diferite tari? Desigur, noi cunoastem inmormantarea noastra clasica, cel mult incinerarea, dar sa vedem in alte locuri ce se intampla cu cei care trec in nefiinta.

Ghana, un sicriu personal cu adevarat original

In unele locuri din Ghana, tara africana, se confectioneaza sicrie personalizate pentru cei decedati, care amintesc de munca lor sau reprezinta ceea ce au iubit cel mai mult.

Printre acestea se numara asa-numitele „Fantasy Coffins”, care reprezinta un peste pentru cineva care a fost un pescar priceput, un leu pentru cineva care a fost seful unui sat sau o masina sau un avion pentru persoanele care conduc companii mari.

Filipine, mortul pus sub casa

Traditiile funerare care pot fi gasite in Filipine sunt foarte variate si deosebite. Pe insula Luzon, de exemplu, exista un obicei foarte raspandit conform caruia defunctul este legat la ochi si asezat la intrarea in casa. Nu mai putin original este obiceiul din Apayo, unde persoana disparuta este ingropata sub bucatarie.

In zona Tinguain, mortii sunt imbracati in cele mai frumoase haine, asezati pe un scaun si li se introduce o tigara in gura. In apropiere de Manila, pe de alta parte, decedatul este asezat in interiorul unui trunchi de copac usor scobit.

Indonezia, mumificare si exhumare periodica

O practica funerara obisnuita in Indonezia este mumificarea persoanei decedate, folosind produse naturale, si asezarea acesteia in morminte de piatra.

In fiecare an, datorita capacitatii de conservare a unui organism mumificat, rudele defunctului au posibilitatea de a exhuma cadavrul, de a-l scoate din sicriu, de a-l curata si de a-l imbraca in haine complet noi. Conform traditiei locale, acest lucru le permite sa mentina un contact constant cu persoana decedata.

Mongolia, un trup lasat in voia naturii

Intr-o tara asiatica precum Mongolia, unde sunt foarte raspanditi budistii care cred in transmigratia sufletului, odata ce o persoana a decedat, trupul sau (considerat doar un ambalaj pentru esenta importanta a sufletului) este facut bucati pentru a deveni din nou un element al pamantului si plasat in varful unui munte, prada eventualilor vulturi.

Acest ritual este macabru din anumite puncte de vedere, dar este foarte raspandit in unele zone ale teritoriului.

Inmormantare celesta

In ciuda numelui sau sugestiv, inmormantarea cereasca practicata in unele regiuni din Tibet nu are nimic ceresc. Practic, trupul defunctului, dupa pregatirile necesare, este dus in locul ales, departe de sate, iar maestrul ceremonialului, tomdenul, il jupoaie si il lasa la mila vremii si a vulturilor, care se vor infrupta din el.

Ceea ce ramane, ca si oasele, este zdrobit si amestecat cu faina de orz si oferit inapoi pasarilor. In budism, corpul este doar o cochilie, sufletul este cel care trebuie sa se reincarneze; in aceste locuri, vulturii sunt considerati ingeri care vor insoti sufletul in alte universuri.

Margele de cenusa

Nu este un obicei general, dar unul care a prins contur in Coreea de Sud este acela de a transforma cenusa de la incinerarea mortului in perle, care pot fi apoi transformate in bijuterii pentru ca persoana iubita sa fie mereu alaturi de el sau de ea.

Au aparut companii specializate care, pentru putin mai putin de o mie de dolari, il transforma pe bunicul tau in perle, pe care le poti purta sau le poti arunca in mare sau in rau pentru a le reda naturii. Cel mai rau va fi pentru cei care gasesc acele perle si se simt norocosi.

Cadavre fumegande si sicrie suspendate

In Tiguaian, o regiune din Filipine, mortii sunt imbracati si lasati sa stea cu o tigara in gura pentru o perioada de timp, afara in fata sau spatele casei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *